Колко продължава денонощието на Венера?

Колко продължава денонощието на Венера? Снимка: pixabay.com

Денонощието на Венера продължава 243 земни денонощия

Астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис разкриха загадката относно променливата продължителност на денонощието на Венера, чийто период на въртене дълго време не им се удаваше да установят точно. Променливи бяха и досегашните данни за наклона на оста и размера на ядрото на планетата. Учените представиха своите научни изводи в статия, публикувана в списание Nature Astronomy. За това съобщава руското издание lenta.ru.

Новите радиолокационни измервания, проведени за периода от 2006 г. до 2020 г., показват, че средно денонощието на Венера продължава 243,0226 земни денонощия, което приблизително съответства на две трети от земната година. При това скоростта на въртене на Венера винаги се променя: новото измерване ще даде резултат, който ще бъде малко по-голям или по-малък от предишния. Разликата е не по-малко от 20 минути. Това обяснява странните несъответствия при предишните измервания.

Причината най-вероятно е тежката атмосфера на Венера, която обменя импулси с повърхността на планетата. На Земята подобен процес води до изменение на продължителността на денонощието само с милисекунда. Масата на атмосферата на втората по отдалеченост планета от Слънцето обаче е 93 пъти по-голяма от тази на Земята.

Ъгълът на наклона на оста на Венера е равен точно на 2,6392 градуса (Земята е наклонена на около 23 градуса), което десет пъти превишава точността на предишните измервания. Цикълът на прецесия на оста отнема 29 000 години. Въз основа на тези данни екипът изчислява, че напречната дължина на ядрото на планетата е около 3500 километра, въпреки че все още не е известно дали това ядро е течно или твърдо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: