Луната бавно се отдалечава от Земята и това започва да ни влияе

Луната бавно се отдалечава от Земята и това започва да ни влияе

Луната е константа в нощното небе, но всъщност не всичко е такова, каквото изглежда

Наскоро учени са открили, че Луната се отдалечава от Земята и това променя всичко, което сме мислили, че знаем за връзката на нашата планета с нейния единствен естествен спътник.

Отдалечаването оказва и много реално въздействие върху продължителността на дните на нашата планета – макар и с невероятно бавна скорост.

Отдалечавайки се от Земята в продължение на милиони години, Луната същевременно удължава продължителността на средния ден.

Екип от Университета на Уисконсин-Медисън прави проучвания върху скален къс от формация на възраст 90 милиона години. Така те анализират взаимодействията на Земята с Луната преди 1,4 милиарда години.

Оказва се, че Луната се отдалечава от Земята с 3,82 сантиметра годишно. Това означава, че в крайна сметка за 200 милиона години това ще доведе до земни дни с продължителност 25 часа.

Стивън Майерс, професор по геонауки в Университета на Уисконсин-Медисън, казва: „Докато Луната се отдалечава, Земята е като въртящ се фигурист, който забавя скоростта, докато протяга ръце.“

„Една от нашите амбиции беше да използваме астрохронологията, за да укажем времето в най-далечното минало, да разработим много древни геоложки времеви скали.Искаме да можем да изучаваме скали на милиарди години по начин, сравним с този, по който изучаваме съвременните геоложки процеси“, добавя ученият.

Това не е единствената история, която променя нашето разбиране за Луната в последно време.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: