Земята неочаквано започна да се върти с рекордна скорост

Земята неочаквано започна да се върти с рекордна скорост Снимка: morguefile

Денонощието на 19 юли 2020 г. е било най-краткото в историята на наблюденията. Това е така, защото Земята се е завъртяла около оста си с рекордна скорост, пише telegraph.

Повечето хора считат, че едно денонощие е равно на продължителността на един оборот на Земята около оста й, което е точно 24 часа. Но в действителност всичко е малко по-сложно. Учените използват няколко различни вида денонощия. Най-близко до обичайните 24 часа са така наречените средни слънчеви денонощия. Между другото, те са с около 4 минути по-дълги от един оборот на планетата около оста й.

От 70-те години на миналия век учените използват атомни часовници за измерване на продължителността на денонощията. Тези устройства са способни да измерват времето с точност до части от милисекундата. Използвайки такива усъвършенствани инструменти, изследователите са установили, че дори средният слънчев ден не трае точно 24 часа.

За всичките 50-годишни наблюдения продължителността на денонощието е била повече от 24 часа. Нещо повече, тя е нараствала стабилно, макар и много бавно. С други думи, планетата е забавяла въртенето си.

Всичко обаче се променя през 2020 г. За първи път по време на наблюденията въртенето на Земята се е ускорило. На 19 юли 2020 г. е постигнат рекорд: денонощието било с 1,4602 милисекунди по-кратко от 24 часа. Една милисекунда е хилядна от секундата.

Оказва се, че на 19 юли 2020 г. планетата се е завъртяла около оста си по-бързо от всякога в историята на наблюденията.

Все още не е известно защо това се е случило. Въртенето на Земята се влияе от много фактори, от привличането на Луната до количествата сняг, паднал в полярните региони, и падането на листата в безкрайните гори на Русия и Канада. Най-вероятно с нашата планета не се случва нищо ужасно.

Неочакваното поведение на земното кълбо обаче може да създаде проблеми в области, където се изисква точно отчитане на времето (например в сателитната навигация). Експертите все още не са стигнали до консенсус за това как да се реагира на ускорението на въртенето на Земята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: