В атмосферата на Венера откриха възможен признак на живот

В атмосферата на Венера откриха възможен признак на живот Снимка: /hi-tech.mail.ru

На Венера - втората по отдалеченост от Слънцето планета, е открито веществото фосфин, смятано от много учени като възможна индикация за съществуването на живи микроорганизми.

Международен екип от изследователи, ръководен от Джейн Грийвс от университета в Кардиф (Уелс) съобщи за това в статия, публикувана в научното списание Nature Astronomy.

 

В откритието са взели участие астрономи от британските университети в Манчестър и в Кардиф, и от Масачузетския технологичен институт (САЩ).

 

Фосфинът е газ, съществуващ на Земята, поради  което се предполага, че наличието му в атмосферата на Венера може да е признак за живот и на тази планета. В земни условия той се образува в някои видове бактерии. Появява се при биологични процеси, при наличието на микроби, живеещи в червата на животни или в бедна на кислород среда, например в блата.

 

Фосфинът, забелязан в атмосферата на Венера, говори най-малкото за наличието на сложни химични процеси в нея, неизвестни преди това на науката. Наличието на молекули на фосфина е открито с помощта на два радиотелескопа – този от радиообсерваторията Alma в планините на Чили и от инфрачервения телескоп „Джеймс Кларк Максуел" в Хавай.

 

Поради адските условия - висока температура и налягане на повърхността на планетата и висококиселинен химичен състав на атмосферата, повечето учени считат Венера като непригодна за съществуване на какъвто и да е живот.

 

Фосфинът обаче е открит именно в тези слоеве на атмосферата на Венера, където преди това някои учени са допускали съществуването на микроорганизми. Те са на височина около 35 мили над повърхността, където условията са по-умерени.

 

„Нашето проучване не е категорично, че това е доказателство за живот. Вълнуващото обаче е, че открихме този рядък газ в горните слоеве на Венера", казва Емили Драбек-Маундър, астрофизик от Кралската обсерватория „Гринуич" и съавтор на проучването.

 

Наличието на фосфин не може да се обясни с абиотични механизми, в които не участват живи организми. „Нашият екип не може да обясни и голямото количество фосфин чрез сегашните ни знания за планетата. Когато се опитваме да моделираме какво се случва в атмосферата – като резултат от вулканична активност, влиянието на слънчевата светлина или дори мълния - нищо не пресъздава количеството на газа фосфин, който открихме", допълни  Емили Драбек.

„Това е само първата стъпка към потенциално откриване на живот в горните слоеве на атмосферата на Венера. Трябва още много да извървим, преди да можем да кажем категорично, че има живот на Венера", заяви Дейвид Клементс, учен от Кралския колеж в Лондон и съавтор на изследването.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: