Сондата DAVINCI ще се потопи в адската атмосфера на Венера

Сондата DAVINCI ще се потопи в адската атмосфера на Венера Снимка: ferra.ru

Още в края на това десетилетие

Стартирането на мисията DAVINCI на Венера е планирано за 2029 година. В неотдавнашна статия подробно се описва предстоящото пътешествие - смела мисия, която ще помогне да се хвърли светлина върху загадъчното и потенциално пригодно за живот минало на тази планета.

След пристигането си на втората планета от Слънцето, сондата ще се потопи в атмосферата на Венера и в продължение на един час ще поглъща газовете й, след което ще кацне на повърхността на планетата, се казва в статия, публикувана в списание The Planetary Science Journal. 

"DAVINCI е проектиран като летяща химическа лаборатория и ще използва вградените си прибори, за да анализира атмосферата, температурата, налягането и скоростта на вятъра на Венера, като същевременно направи и няколко снимки от своето пътешествие през този ад".

Съкратено от Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging (DAVINCI), е една от трите предстоящи мисии, планирани за Венера. Последната мисия на НАСА до Венера, "Магелан", кацна на планетата през 1989 година.

„Атмосферата на Венера съдържа химически улики за разбирането на редица аспекти на тази планета, включително нейния първоначален състав и еволюцията на климата с течение на времето", пише Пол Бърн, доцент в катедрата наукитете за Земята и планетите във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. "Екипът на DAVINCI се надява да установи дали Венера наистина е имала океани с течна вода в миналото и ако е така, кога и защо тези океани са били загубени".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: