„Изследовател на ада" ще изучава планетата Венера

„Изследовател на ада" ще изучава планетата Венера Снимка: https://commons.wikimedia.org

NASA оповести резултатите от конкурс за създаване на датчици за венериански ровър.

Американското национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) оповести резултатите от конкурс за създаване на система от механични датчици за бъдещия венериански ровър AREE (Automaton Rover for Extreme Environments).

 

От 572 проекта, представени от 82 държави, бяха избрани трима финалисти, а още 12 участници получиха поощрителни награди. Победител в конкурса е египетският проектант от Кайро Юсеф Гали (Youssef Ghali), който ще получи награда от 15 хиляди долара. Конструираният от него апарат се състои от поредица от ролки и тръби пред ровъра, а всички колела на „марсохода“ са облечени в мрежи, се съобщава на сайта на NASA.

 

Представените проекти са удивително разнообразни - много от тях имат действително адски имена. Но името на победителя описва най-точно условията на средата, в която марсоходът ще трябва да оцелее. Нито един космически кораб досега не е преживял повече от 50 минути на Венера - най-горещата планета в Слънчевата система, покрита с гръмотевични облаци от сярна киселина.

 

Дизайнът на заелия първото място ровър прилича повече на реквизит от научно-фантастичен филм, отколкото на типичен марсоход. Покорителят на Венера се задвижва от монтиран в задната му част малък вятърен генератор. Роботът е снабден с гигантски, покрити с мрежа колела, брони, както и с четири дълги и тънки крака „пипала" с малки колелца, които „напипват  препятствия върху повърхността на горещата планета: големи камъни, дълбоки ями или ръбове на пропасти, при което марсоходът получава предупреждение да потърси друг маршрут".


 

Да се преживеят киселинните дъждове на Венера може би ще е още по-сложна задача, но в момента NASA провежда активни разработки в това отношение. Венера е по-близо до Земята, отколкото Марс, но доколкото средата й е абсолютно непригодна за марсоходите, все още знаем твърде малко за повърхността на тази планета.


 

Затова и основната цел на конкурса е да се конструира такъв марсоход, който да е способен да издържи месеци при температура от 450 градуса по Целзий и атмосферно налягане, 92 пъти по-голямо от земното. А това е цяла вечност, имайки предвид, че съветският апарат „Венера 13“, най-дълго оцелелият марсоход на Венера, е успял да поработи само 127 минути, преди да излезе от строя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: