Горите на Амазонка отделят повече въглерод, отколкото поглъщат

Горите на Амазонка отделят повече въглерод, отколкото поглъщат Снимка: pixabay

Международен екип от учени заяви, че през последното десетилетие амазонските гори са отделяли повече въглерод, отколкото са поглъщали

Това обаче се дължи на деградацията на дърветата, а не на обезлесяването.

Учените са използвали сателитно наблюдение за измерване на натрупването на въглерод от 2010 до 2019 г. Проучването е установило, че деградацията (увреждане, но не и унищожаване на част от гората) води до загуби на три пъти повече количества въглерод, отколкото обезлесяването.

Изследователският екип, включващ експерти от Университета в Оклахома и Университета в Ексетър, заяви, че големи площи на тропическите гори са деградирали или унищожени от човешка дейност и климатичните промени.

Резултатите от изследването, публикувано в списание Nature Climate Change, също така показват значително увеличение на обезлесяването през 2019 г. - 3,9 милиона хектара, спрямо около 1 милион годишно през 2017 и 2018 г.

Професор Стивън Сич от Института за глобални системи в Ексетър коментира: „Амазонка като цяло е загубила част от своята биомаса и следователно е освободила въглерод. Всички знаем за важността на обезлесяването в Амазонка и въздействието върху глобалните климатични промени. Нашите изследвания обаче показват, че емисиите от свързаните с тях процеси на деградация на горите могат да бъдат още по-големи.

Деградацията е широко разпространена заплаха за бъдещата цялост на горите и изисква спешно внимание от изследователите, добавят учените. Деградацията е свързана с обезлесяването, особено в отслабени части на гората, но също така е причинена от сеч на дървета и горски пожари. Климатични събития като суша допълнително увеличават смъртността на дърветата.

Смяната на правителството в Бразилия през 2019 г. също доведе до рязък спад в нивото на опазване на околната среда в страната. Обезлесяването на 3,9 милиона хектара тази година е с 30% повече в сравнение с 2015 г., когато екстремните суши заради Ел Ниньо доведоха до увеличаване смъртността на дърветата и горските пожари.

По материали на nature.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: