Дядо Коледа идва на лодка в Амазонските джунгли

Дядо Коледа идва на лодка в Амазонските джунгли Снимка: channelnewsasia.com

В сърцето на горещия бразилски регион по поречието на Амазонка, шейната няма да е от полза за Дядо Коледа.

Вместо това, и тази година заедно със свитата си той ще се метне на малък бумтящ речен катер, и ще потегли към развълнуваните деца, които го чакат по бреговете на реката. 

Макар и нетрадиционна, срещата на Дядо Коледа с малчуганите в най-голямата дъждовна джунгла на планетата не се различава много от появата му на всяко друго място по света – тук просто му е малко горещо в червено-белият костюм, който рязко контрастира с изумруденозелените тонове на тропическата гора и калните кафяви води на река Солимоес, която се влива в могъщата Амазонка.

"Весела Коледа!", крещи отдалеч Дядо Коледа и енергично бие камбанката на носа, докато катерчето с трясък се приближава до град Парана да Тера Нова, на 24 километра от Манаус, най-големият град по Амазонка.

Пътуването на енергичния старец с чувал подаръци е част от сезонна инициатива на неправителствената група „Приятели на Дядо Коледа“, замислена като празник за малки и големи в бедните общности на „рибейриньос“ - семейства, живеещи покрай реката.

Когато най-накрая стъпи на брега след тричасово пътуване, и този Дядо Коледа, прави това, което правят всичките му превъплъщения по цял свят – разперва широко ръце, за да поздрави и прегърне децата, които тичат да го посрещнат. 

„Не можете да промените света, но можете да накарате децата да се усмихнат поне по Коледа“, казва Дядо Коледа пред AFP.

In Brazil's Sweltering Amazon, Santa Swaps His Sled For Boat
Снимка - moneycontrol. com

Тайна е разбира се – поне за децата по Амазонка, но истинското му име е Хорхе Алберто, той е на 57 години и брадата му е фалшива. Хорхе-Дядо Коледа споделя пред AFP, че никак не му е весело в тежкия плюшен костюм при жегите по Амазонка, а разнасянето на подаръци на децата в най-отдалечените региони не е безпроблемна разходка. Първо Дядо Коледа трябва да вземе назаем малката моторна лодка, да плува с нея по един тесен, но бурен речен ръкав, а след като пристигне, трябва да пренесе чувала с подаръците по грубо изсечен дървен мост, който не вдъхва голяма надежност.

Но когато амазонският Дядо Коледа пристигне на местоназначението си, възнаграждението е огромно: усмивки от ухо до ухо на детските лица, които могат поне за момент да забравят суровата реалност на живота в бедност и ковид-белезите в региона.

„Нашето предизвикателство е да отидем на места, където никой друг не ходи“, казва 50-годишната Дениз Касама, координатор на проекта, който този сезон се надява да донесе коледно настроение на 4000 деца. "Ние не отиваме просто да раздаваме подаръци, ние отиваме да занесем радост", казва тя.

Така че дори и да няма бяла Коледа, тъй като в този сезон тук обиковено следобед валят проливни тропически дъждове, Дядо Коледа и неговите джуджета са неустрашими. Те летят с малкия катер, готов да се разпадне, по бурната река, минават по трудни терени, но знаят, че ги очакват с нетърпение. 

Навсякъде веселата коледна свита организира игри, асистентите на Дядо Коледа гримират децата като елфи и щедро раздават най-ценния подарък - голяма доза радост и усещането, че са част от една общност, в която някой иска да стопли сърцата им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: