40% от тропическите гори на Амазонка са изложени на риск да се превърнат в савана

40% от тропическите гори на Амазонка са изложени на риск да се превърнат в савана Снимка: pexels.com

За това предупреди проучване на екип от европейски учени от Стокхолмския център за устойчивост, публикувано в Nature Communications в понеделник. Причината са липсата на валежи, причинена от емисиите на парникови газове.

Горите са особено чувствителни към промените в моделите на валежите за дълги периоди от време, като липсата на вода в крайна сметка убива дърветата. Явлението не е без последствия, тъй като води до загуба на тропически екосистеми и намален капацитет за абсорбиране на емисиите парникови газове, създадени от човека.

Екипът изследователи използва най-новите налични атмосферни данни, за да направи симулация на реакцията на влажните гори при промяна в моделите на валежите. И по-специално последиците от продължаването на използването на изкопаеми горива до края на века. Така учените изчисляват, че количеството на валежите в Амазонка вече е толкова ниско, че до 40% от горите там може да се превърнат в савани.

Водещият автор на изследването Ари Стаал отбелязва, че влажните гори обикновено създават свои собствени валежи чрез изпаряване, благоприятствайки растежа на дърветата. Но обратното също е вярно. Когато дъждовете са оскъдни, гората изчезва. „Когато гората се свие, вятърът носи по-малко дъжд, това води до суша и повече пожари, и отново загуба на дървета: това е омагьосан кръг", посочва тя.

Изследването разглежда устойчивостта на тропическите гори при екстремни сценарии. В един от тях изследователите са стигнали до извода, че ако внезапно изчезнат влажните гори в Амазония, ще бъде много трудно те да се възстановят.

В допълнение проучването е установило, че басейнът на река Конго също е изложен на риск да се превърне в савана. „Сега разбираме, че влажните гори на всички континенти са много чувствителни към глобалните промени на климата и могат бързо да загубят способността си за адаптация“, казва Инго Фецер, също от Стокхолмския център за устойчивост. „Ако изчезнат, ще са необходими десетилетия, за да ги възстановим до първоначалното им състояние“, коментира още той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: