Гори в Амазония се продават незаконно в социални мрежи

Гори в Амазония се продават незаконно в социални мрежи Снимка: pixabay

Защитените зони включват национални гори и земи, дадени на коренното население, а някои от участъците, продавани във Facebook, са колкото 1000 футболни игрища, съобщи BBC

Социалната мрежа заяви, че е "готова да работи с местните власти", но посочи, че няма да предприеме самостоятелни действия за спиране на търговията. Продавачите на парцелите твърдят, че правителството на Бразилия не иска да спира продажбите.

Всеки може да намери незаконно продаваните терени, като напише „гора“, „естествена джунгла“ и „дървен материал“ на Facebook Marketplace и като избере един от районите на Амазонка като местоположение. Някои от списъците съдържат сателитни изображения и GPS координати. Продавачите открито признават, че не притежават земята.

От BBC организирали среща между четирима продавачи и агент под прикритие, представящ се за адвокат, за който се твърди, че представлява интересите на богати инвеститори. 

Мъж, на име Алвим Соуса Алвес, се опитал да продаде парцел в местен  природен резерват за около 16 400 британски лири в местна валута. Теренът е дом на общност от над 200 индианци. Най-малко пет други групи индианци, които нямат контакт с външния свят, също живеят на тази територия. Но на срещата Алвес казал: "Там няма индианци. Те са на 50 км от мястото, където е моята земя."

Друг фактор, стимулиращ незаконния пазар за продажба на горска земя, е очакването за амнистия. Общоприета стратегия е да се изсичат горите и след това да се поиска от правителството да отмени защитения статут на района с мотива, че вече не служи на първоначалното си предназначение. След това продавачите на земя могат официално да закупят парцелите от бразилското правителство, като по този начин легализират своите действия.

Федералният прокурор Рафаел Бевилакия заяви, че при сегашното правителство ситуацията се е влошила. Той добави: "Изпълнителната власт играе срещу нас. Това е обезсърчително."

От своя страна  Facebook заяви, че самата социална мрежа не е в състояние да определи кои реклами за продажба са незаконни. Въпросът за спиране на продажбата на земя в горите на Амазонка остава отворен.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: