Две деца оцеляха четири седмици в джунглата на Амазонка

Две деца оцеляха четири седмици в джунглата на Амазонка Снимка: foundtheworld.com

Братчетата Глауко и Глейсън Ферейра, съответно на осем и шест години, се изгубиха на 18 февруари, докато гонели птички в тропическата гора.

След изчезването им стотици местни жители ги търсиха, но в периода на дъждовния сезон около Амазонка придвижването е особено трудно и децата не бяха открити, пишe ВВС. 

След седмица неуспешни действия, спешните служби прекратиха издирването на 24 февруари, но местните жители продължиха да търсят момчетата, съобщи местната медия Amazônia Real. Едва във вторник братчетата са  намерени от местен дървосекач, когото повикали, след като чули брадвата му.

Децата са открити на 6 км от село Палмейра в защитения резерват Лаго Капана, където живеят с родителите си, уточнява Amazônia Real. Те били силно изтощени, с множество охлузвания. Казали, че не са яли нищо и са пили само вода от локвите. 

Двете момчета са откарани първо в регионална болница в Маникоре, щата Амазонас, преди да бъдат транспортирани с хеликоптер до друга болница в Манаус в четвъртък сутринта, съобщава телевизия Globo. Очаква се да се възстановят напълно, след като като бъдат лекувани от недохранване.

Това не е първият случай на изгубени  хора в тропическите гори на Амазонка. През януари миналата година пилотът Антонио Сена прекара 36 дни, изгубен в една от най-отдалечените части на Амазонската джунгла, след като самолетът му се разби.

През 2008 г. Amazônia Real съобщи за местен 18-годишен младеж, прекарал 50 дни в отдалечен район на Амазонка, след като ходил на лов. За съжаление младежът е бил толкова слаб, че не са успели да спасят живота му. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: