До 2050 г. ще са необходими $ 15 трилиона глобални инвестиции за водород

До 2050 г. ще са необходими $ 15 трилиона глобални инвестиции за водород

Проучване на ЕТС показва, че зеленият водород вероятно ще бъде най-конкурентен в дългосрочен план

Декарбонизирането на енергетиката и други индустрии, използващи водород, в световен мащаб ще изисква инвестиции от почти 15 трилиона долара до 2050 г., се казва в доклад на Комисията за енергийни преходи (ETC) - коалиция от 45 лидери в международни енергийни индустрии, финансови институции и природозащитни организации. Коалицията е ангажирана да постигне нетни нулеви емисии до средата на века - цел, определена от Парижкото споразумение за климата.  

Според експертите предстои дълбока трансформация на глобалната енергийна система. В момента общо 85% от инвестициите, необходими за увеличаване на производството на водород, са за предоставяне на електроенергия от възобновяеми източници. Трябва да се вземат предвид обаче нарастващите нужди от транспорт и съхранение на водород, както и ускоряването на неговото усвояване. Прогнозите на експертите са за използване на 500-800 милиона тона водород годишно до средата на века, което представлява 15-20% от общото крайно търсене на енергия, в сравнение със 115 милиона тона в момента.  

Според ЕТС в края на 2030 г. ще бъдат необходими около 800 милиарда долара годишно не само за производството на водород, но и за електроенергийната система, която ще трябва да подкрепи огромното увеличение на потреблението му. Експертите предвиждат това да бъде пикът на инвестициите в сектора. Според тях около 85% от необходимите инвестиции ще отидат в производство на електроенергия и 15% в електролизатори, съоръжения за производство на водород и инфраструктура за транспорт и съхранение. 

Зеленият водород, получен чрез електролиза на водата, вероятно ще бъде най-конкурентен в дългосрочен план поради спадащите разходи за възобновяема електроенергия и електролизер. Той може да представлява приблизително 85% от общото производство до 2050 г. Синият водород, произведен от природен газ с улавяне на въглеродните емисии, ще играе важна роля в периода на преход, както и на някои специфични места с много ниска цена на газ.  

Разполагаме с технологии за пълно декарбонизиране на производството на електроенергия на ниска цена, което е ключът към нулевото производство на въглерод за по-голямата част от икономиката. До средата на века дори богатите развити страни ще се нуждаят от 2-3 пъти повече електроенергия, отколкото днес, а развиващите се икономики - от 5-10 пъти повече. Правителствата, бизнесът и инвеститорите трябва да признаят мащаба на новата индустриална революция и огромните възможности, които тя създава“, заяви лорд Адеър Търнър, председател на ETC. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: