Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 22.04.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение 

На брифинг Ангелов заяви, че България излиза от третата вълна на COVID-19. За да се задържи добрата тенденция обаче, трябва да продължи темпът на ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки, включително носенето на маски.

Проф. Ангелов призова политическите партии да излъчат нови представители за Националния оперативен щаб, за да се вземат бързи решения, ако това се налага. Никой от сегашните членове на щаба не е получил покана да продължи да работи в него, стана ясно още на традиционния седмичен брифинг на здравните власти. 

На свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България е на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите по заболеваемост от COVID-19. Страната е на 2-ро място в ЕС по смъртност и на 3-то на Балканите.

Кунчев призова при предстоящите празници да продължи спазването на противоепидемичните мерки.

От началото на пандемията у нас са починали 15 618 души, съобщи още  доц. Ангел Кунчев. По последни данни смъртността за две седмица е намаляла с 5%. 

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски прогнозира, че спадът на заболеваемостта ще продължи още седмица, след което може да се очаква и ново покачване.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че ваксинационният щаб ще вземе решение за прилагането на ваксината на „Джонсън и Джонсън“ у нас най-рано в понеделник (26 април). Очакват се допълнителни становища, след  като Европейската агенция по лекарствата съобщи, че ползите от тази ваксина са по-големи от евентуалните странични ефекти.

Също в понеделник се очаква допълнителна информация и за зелените коридори. Решението е в периода 30 април - 10 май да се отворят „зелени коридори“ там, където има такива подготвени, желаещи да работят.

България ще получи близо 5 и половина милиона дози ваксини срещу коронавирус до края на юни. Това става ясно от думите на премиера в оставка Бойко Борисов на извънредно правителствено заседание. Борисов отбелязва, че през май се очакват по над 270 хиляди дози ваксини на „Пфайзер“ седмично, а през юни - по 410 хиляди дози. От ваксината на „Модерна“ през идния месец ще бъдат доставяни по 36 хиляди дози седмично.

Два мобилни екипа извършват ваксинации на възрастните хора от населените места край Велико Търново. Близо 170 възрастни от шест населени места в община Велико Търново днес и утре получават първата си доза от РНК ваксината. Имунизациите се правят от мобилни екипи на областната и на кардиологичната болница. 

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново отчитат, че в областта са поставени близо 18 000 дози ваксина, като с два приема имунизацията е приключила за 3350 граждани.

Данните за България:

Почти двойно повече са излекуваните през последното денонощие от новозаразените с коронавирус, сочат данните на Единния информационен портал, осъвременени в полунощ.

2002 са новите случаи на COVID-19. Това са 14% от направените 14 215 теста.

Най-много са новите случаи в столицата – 394. Следват областите: Варна – 188, Пловдив – 184, и Бургас – 123.

Излекувани са 3935 души. Починалите са 100. 

8435 са хоспитализираните. От тях в интензивни отделения са 786.

През изминалото денонощие са поставени 19 168 дози ваксини. Така общият брой на поставените ваксинационни дози става 676 501. С втора доза вече са 143 185 души, а общият брой на хората с поставена поне една доза е 533 316.

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 12 979 лица - медицински служители. 48 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

По света:

След регистрираните през тази седмица в Кипър рекорден брой на нови случаи на коронавирус и на хоспитализирани, правителството решава днес за удължаване на действащите ограничителни мерки до 15 май. Без блясък и процесии ще бъде празнуван и тазгодишният Великден на острова.

След като във вторник бе поставен рекорд от 941 нови случаи с коронавирус, в сряда вечерта бе отчетен рекорден брой пациенти в Covid отделенията – 291, от които 71 са в тежко състояние, при капацитет от 300 легла. В изпълнение на пандемичния план здравното министерство започна увеличаване на леглата до 400, с осигурено за тях необходимо оборудване и консумативи.

Предвижда се за Великден да бъдат разрешени най-много до 50 души вътре в храмовете, при осигурени 8 кв. м на човек. Изискванията за разстояние трябва да се спазват и в дворовете на църквите. Иконите трябва да бъдат покрити с плексиглас и църковните служители да ги дезинфекцират след всяко поклонение.

Като малко облекчение се очаква да бъде променен вечерният час в нощта на Възкресението и той да започне от 1часа, а не от 23 часа, както е сега, за да могат вярващите да присъстват на празничното богослужение. Според предложението на експертите на Великденската трапеза в домовете ще могат да дойдат само до 4-ма гости, роднини от първа степен.

Германия иска да закупи до 30 милиона дози от руската ваксина „Спутник V“ в периода от юни до август, но едва след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата, заяви премиерът на Саксония Михаел Кречмер.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан каза преди дни, че страната преговаря с Москва за предварително споразумение за доставки на дози от ваксината.

Турция въвежда национален полицейски час заради коронавируса, съобщават от Анадолската агенция. Мярката ще влезе в сила днес от 19 часа и ще продължи до 05 часа сутринта на 26 април (понеделник), предаде БГНЕС. По време на полицейския час гражданите ще имат право да излизат навън между 10 и 17 часа за пазаруване на храна, посещение в аптека или при лекар, както и за разходка на домашни любимци.

Затварянето обхваща Деня на независимостта, Деня на детето и уикенда.

Заради увеличаващия се брой смъртни случаи заради COVID-19 в страната са в сила специални мерки за първите две седмици от свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: