Актуална информация за епидемичната обстановка на 20 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20 април 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Подготвя се онлайн система, предназначена за улеснение на работата на общопрактикуващите лекари по отношение на ваксинацията, стана ясно на заседание на Софийския оперативен щаб във връзка с пандемията COVID-19. Чрез системата общопрактикуващите лекари ще имат възможност да заявяват количество и вид на ваксините.

Националният ваксинационен щаб реши ваксината на „АстраЗенека“ да не се прилага при жени под 65 г., при които има повишен риск от тромбози и/или данни за тромбоцитопения. 

Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани реакции, могат да се реваксинират с втора доза от същата ваксина, според министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Той също така коментира, че лицата, които са ваксинирани с първа доза и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер/Бионтех", но не по-рано от 84 дни след първата доза на „Астра Зенека“. 

 

Данните за България:

2434 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 15 952 теста, съобщи Единният информационен център. 
62 481 са активните случаи в момента, от тях 8834 се лекуват в болнични условия, а 780 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 4244 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 217 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 7044 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 645 486 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. 

По света:

В САЩ продължава с бързи темпове мащабната кампания за ваксинация въпреки спирането на ваксината на Johnson & Johnson, след като бяха установени шест тежки случаи на жени, получили тромбози след инжектирането на препарата. Около 50% от американците над 18 години вече са поне с една доза от ваксината, а 32,5% са с две, според съобщение на Главната федерална агенция за обществено здраве в страната. Спирането на ваксината на Johnson & Johnson няма да повлияе на темпото на кампанията, тъй като фармацевтичната компания осигурява само малка част от наличните ваксини. „Има достатъчно ваксини за всеки американец", увери президентът Джо Байдън. Всички американци над 16-годишна възраст вече имат право на ваксинация според последните разпоредби на федералната здравна агенция.

В Ню Делхи, Индия, властите налагат локдаун за една седмица в опит да овладеят броя на заразените и да облекчат натиска върху болниците. Страната регистрира печален рекорд от 273 810 нови случая за 24 часа. Магазините са затворени, а пътуванията в индийската столица с население от 20 милиона души се ограничават само по неотложни причини.

Португалия навлезе в третата фаза на постепенно разхлабване на мерките, започнало преди месец, като се възобновява работата на търговските центрове, кафенета, ресторанти, театри, отварят се гимназиите и университетите.

Гърция премахна задължителната седемдневна карантина за пътници, идващи от ЕС, Шенгенското пространство, Обединеното кралство, САЩ, Израел, Сърбия и Обединените арабски емирства, които са получили две дози от ваксина или могат да представят отрицателен тест за коронавирус. Страната обаче преживява връх в епидемията с десетки смъртни случаи и над 1500 новозаразени на ден. За жителите на страната все още са в сила строги ограничения и пътуването между отделните региони е разрешено само при „съществени“ причини.

Великобритания: Над 10 милиона британци вече са получили втора доза ваксина. Това означава, че повече от 19% от пълнолетното население на страната е напълно ваксинирано. 33 милиона пък са с първа доза. 

Кипър удължава ограничителните мерки за коронавируса до средата на май. Сега действащите ограничения бяха в сила до 30 април. Според властите покачването на броя на заразените идва от разпространението на силно заразния британски щам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: