Актуална информация за епидемичната обстановка на 19 април 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19 април 2021 г.

У нас 

От днес, 19 април, е в сила нов етап от разхлабването на противоепидемичните мерки у нас.  

Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края на октомври. Това каза в интервю за БНР д-р Стоян Монев, който работи в болница в Германия. Ситуацията в България не е под контрол, а закриването на щаба не е добра мярка, смята той. Комуникационно погледнато, ваксината на „АстраЗенека“ е неспасяема, коментира д-р Монев. По думите му има стотици пъти по-добри данни на хората, които се ваксинират с „АстраЗенека“, но числата не работят, защото хората реагират емоционално. 

В България са пристигнали 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер" и 50 400 дози - от „АстраЗенека". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. От производителя „Модерна" вчера са били доставени 38 400 дози ваксина. Доставените количества веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. 
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19, която ще бъде от производителя „Янсен" и ще съдържа 24 000 дози, се очаква до края на седмицата. 

Румънските туристи, които традиционно почиват у нас по време на Великденските празници, започнаха масово да анулират резервациите си в морските курорти, съобщава БНТ. Причината е, че няма ясни правила за влизане в България. Страната ни все още не е взела решение за така наречените зелени коридори за туристи, а задължителното представяне на PCR оскъпява почивката. 

„Ако се появи нов щам на вируса и той успее да избегне имунния отговор на организма, тогава се връщаме в самото начало. Това би било много лоша новина", каза д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница – София, пред Нова телевизия. „Британският щам със сигурност е по-заразен и се предава много по-лесно между хората. Заключението на специалистите казва, че няма разлика в тежестта на клиничното протичане, което е добра новина", каза още той. 

Данните за България 

Регистрираните нови случаи на коронавирус у нас са 418 при направени 4644 теста, показват данните на Единния информационен портал. За последните 24 часа са починали 57 души, а 1441 са се излекували. Активните случаи на заразяване са 64 508, като в болници се лекуват 9229 души, а 783 са настанени в интензивни отделения. 
През последното денонощие са поставени нови 1227 дози ваксини. Общо те са 638 443. 

По света 

Гърция отменя изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Новите разпоредби са в сила от днес и важат също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел. Отпадането на карантината за пътуващите от тези страни ще е възможно само при условие че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. 

Гръцките полицейски служители на ГКПП „Маказа-Нимфея“ започват също от днес пропускане на леки автомобили, влизащи в Република Гърция, съобщи „Гранична полиция“. Всички пътници трябва да представят QR код, получен не по-късно от 24 часа преди влизането, отрицателен PCR тест или сертификат на английски език за поставена втора доза ваксина, направена не по-малко от 14 дни преди тръгване. От 07 до 23 часа на пункта ще се извършват бързи тестове на всички преминаващи лица през ГКПП „Маказа-Нимфея“ на влизане в Гърция. Нощем, от 23.00 до 07.00 часа, в двете посоки няма да се пропускат пътници през пункта. В този интервал ще могат да преминават само водачи на товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки. Тези изисквания ще важат до 26.04.2021 г. 

Полша иска да започне на 10 май регистрация за ваксиниране срещу COVID-19 на всички свои пълнолетни граждани, каза днес министър-председателят Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА и БТА. Преди няколко дни възрастовият праг бе снижен и властите вече позволяват на по-млади граждани да се запишат. 
От днес за получаване на ваксина може да се регистрират всички поляци, родени до 1968 г. включително. 
Записването и получаването на дата и час за ваксиниране обаче са различни неща. По-рано правителството си постави за цел до края на август да осигури поне първа доза за всички желаещи пълнолетни граждани. Близо 2,29 от 38 милиона поляци вече са напълно ваксинирани, по данни от вчера. 

Европейският съюз се възползва от възможността да придобие допълнително 100 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на компаниите BioNTech и Pfizer. Така общият брой на дозите, които ще бъдат доставени тази година, достига 600 милиона, покривайки две трети от населението на ЕС, се казва още в изявление на двете компании. „Оставаме ангажирани да действаме възможно най-бързо и безопасно, за да доставим тази ваксина на повече хора в Европа, тъй като смъртоносният вирус продължава да опустошава целия континент“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. 
„Към днешна дата изпълнихме всички наши ангажименти за доставка към Европейската комисия и планираме да доставим 250 милиона дози за ЕС през второто тримесечие, което е четирикратно увеличение на договореното количество за първото тримесечие", посочи още той. 

Австралия и Нова Зеландия започнаха от днес пътувания без карантина между двете страни за първи път от повече от година, предадоха световните агенции. „Зеленият коридор" позволява на австралийците и новозеландците да пътуват свободно между двете страни, без да е необходимо да остават под карантина след пристигането. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: