Платовете, които трябва да избягваме

Платовете, които трябва да избягваме Снимка: Photo by Becca McHaffie on Unsplash

Както знаете, кожата е най-големият орган на тялото. Следователно, разбира се, да го предпазим и да се отнасяме добре с него е от изключително значение и точно затова трябва да мислим за това, с което тя влиза в контакт всеки ден - нашето облекло. В случай че някога сте се чудили коя е най-лошата материя за кожата, ние имаме отговорите.


Макар че е трудно да избягвате всяка тъкан, която науката счита за лоша за вашата кожа, информирането за опасностите от определен текстил може да доведе до по-мъдри решения при избора и покупката на материи за носене. Има какво да се каже за начина на мислене „невежеството е блаженство“, но когато става въпрос за малки стъпки които биха могли значително да подобрят здравето на кожата и тялото ви, несъмнено знанието е начинът, по който трябва да вървите.


Затова ние събрахме достатъчно информация, за да споделим с вас кои са най-лошите материи за кожата и как да пазарувате дрехи, изработени от тъкани, които алтернативно са полезни за вашата скъпоценна кожа.


Синтетични тъкани


Това е категорията, към която принадлежат по-голямата част от виновниците, причиняващи вреди на кожата. Изработени от човека тъкани като акрил, полиестер, ацетат и найлон се обработват с хиляди вредни токсични химикали по време на производството, според ScienceDaily. Те докладват за проучване от Стокхолмския университет, в което изследователите избрали четири групи вещества, свързани с рисковете за здравето, и ги тествали за „поява, количество, токсичност и колко лесно могат да проникнат през кожата“. Най-високите концентрации на две от веществата били открити в полиестера.


Като оставим токсичните химикали настрана, синтетичните тъкани просто не дишат и всеки, който е носил полиестер в горещия летен ден, вероятно е наясно с това. Материята също улавя миризми, което Popular Science обясни в статия. Да не навлизаме в прекалено много мъчителни детайли, но кожните микроби, открити в потта, се хранят с химикали, които синтетичните влакна не могат да абсорбират, затова създават среда за миризливи бактерии. Всички знаци сочат, че полиестерът е най-лошата материя за кожата.


Бамбук


Когато мислите за бамбук, вероятно ви идва на ум мека, нежна тъкан, но в действителност не е така в природата. В естественото си състояние бамбукът е твърд и груб. Според проучвания, проведени от устойчивата марка за дрехи на открито Patagonia, процесът за конвертиране на бамбук до най-мекото му състояние отделя токсични химикали (сероводород, натриев хидроксид и сярна киселина), които крият репродуктивни опасности.


Вълна


Както ще ви каже всеки с проблеми със сухата или сърбяща кожа, някои тъкани изострят проблема. Един от най-големите виновници е този, който се среща в природата - вълната. Live Science казва, че носенето на вълна може да предизвика поява на екзема, а лекарката от Майо Клиник д-р Меган Джонстън Фландърс твърди, че тъканта може да раздразни дори нормалната кожа.


Винтидж облекло


Причината, че винтидж дрехите могат да бъдат вредни за кожата, е проста. Според д-р Ава Шамбан: „Старите тъкани и кожи, които не са почистени правилно или не се съхраняват в торбичка за дрехи без прах, могат да натрупват прах и пърхот години наред, които наистина могат да причинят обрив." Направете си услуга и подложете току-що придобитото винтидж парче на старателно почистване преди носене.


Най-добрите тъкани за кожата


В процеса на елиминиране става пределно ясно, че най-добрите материи за вашата кожа са естествените. Те включват памук (особено органичен), мериносова вълна (която е по-мека благодарение на по-фините влакна), кашмир, коноп, коприна, вълна алпака и лен.


Ако здравето на кожата е ваша грижа, се надяваме, че това ще ви насърчи да внимавате повече за материалите, от които са изработени дрехите ви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: