Какви видове умни дрехи съществуват и как работят

Какви видове умни дрехи съществуват и как работят Снимка: ferra.ru

Днес учените разработват специални тъкани, които могат, например, да събират всички данни за състоянието на човешкото тяло.

Към днешна дата са създадени такива технологии за производство на тъкани, които позволяват дрехите да се настройват по специален начин. Например, да променят цвета си, да събират здравна информация, да показват съобщения, които получава собственикът на смартфона и т. н.

Тъкан за умни екзоскелети

Тя е създадена през 2021 г. от учени от Калифорнийския технологичен институт и Нанянския технологичен университет. Този материал е способен да променя състоянието си, да става по-траен и в същото време да издържа огромен товар. За да го проектират, изследователите свързват различни елементи: пластмасови или напечатани на3D принтер алуминиеви детайли.

Самопочистващи се дрехи

Тази разработка се появява през 2016 г., благодарение на учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн. За целта изследователите "отглеждат" наноструктури от мед и сребро върху памучните влакна на тъканта. В резултат на това, под въздействието на светлинатя, материалът може да се почисти за по-малко от 6 минути. При това продуктът все още изисква усъвършенстване.

Охлаждащи тъкани

През 2020 г. екип от учени от Станфордския университет и Университета в Нанкин успява да подобри копринена тъкан. В резултат на това коприната става с 3,5 градуса по Целзий по-студена, отколкото е въздухът на слънчева светлина. Постигането на такъв  ефект става възможно чрез добавяне на наночастици от алуминиев оксид към копринените влакна.

Облекло за събиране на енергия

Подобно облекло се появява през 2016 година. То е създадено от учени от Технологичния институт Джорджия в Атланта. За целта изследователите преплитат няколко елемента: нишки от вълна, слънчеви елементи от леки полимери и трибоелектрични наногенератори, способни да произвеждат електроенергия чрез определени действия. Дебелината на тъканта е 320 микрометра. Тази тъкан се отличава с гъвкавост, лекота, въздухопроницаемост. Авторите на разработката предполагат, че подобна технология може да бъде вградена в палатки, дрехи, а атак също и че може да помогне за зареждането на различни устройства (например смартфони) по пътя.

Програмируеми влакна

Учени от Масачузетския технологичен институт през 2021 г. изобретяват специални влакна, които позволяват да се съхранява различна информация в дрехите. Тези влакна се състоят от чипове, свързани помежду си. Те могат да работят без презареждане до два месеца.

Облекло за биометричен мониторинг

Такова облекло е създадено от компанията Myant. Това е бельо, измерващо различни параметри на човешкото тяло: например нивото на стрес, умора и др. Също така, през 2020 година учени от MIT разработват специален миещ се датчик, позволяващ да се следят показателите на собственика.Изследователският център Empa поставя оптични влакна в умна тъкан, за да контролира водоснабдяването на кожата. И накрая, компатията Edema ApS разработва перящи се чорапи, предназначени да откриват изменения в обема на краката.

Източник: Overclockers

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: