Светът може да остане без дрехи заради азиатските държави

Светът може да остане без дрехи заради азиатските държави Снимка: pixabay

Най-големите марки облекла, включително H&M и Levi's, могат да се сблъскат с големи закъснения и проблеми във веригата на доставки, причинени от пандемията COVID-19 в Бангладеш, съобщи CNBC

Отбелязва се, че страните от Южна Азия се подготвят за строг локдаун. В региона е открит най-заразният коронавирус, щамът „делта".

Бангладеш, където се произвежда огромна част от облеклото, може да остави потребителите по целия свят без стоки.

Нова вълна на пандемията, особено в части от страната на границата с Индия, принуди властите в Бангладеш да забранят на населението да напуска домовете си в продължение на седем дни. Карантината ще започне на 1 юли.

Поради тази забрана всички фабрики в региона ще спрат да работят. Това ще се случи за първи път: по-рано такива строги мерки не бяха въвеждани в страната.

Според анализатори от търговската компания Panjiva, в Бангладеш тенденциите, следвани от страната в началото на пандемията преди година, рязко са се променили.

Докато през март 2020 г. фабриките за облекло силно пострадаха поради отмяната на поръчки от търговци на дребно от Европа и САЩ (където бяха въведени много по-строги ограничения). 


Данните на Panjiva обаче показват, че в контекста на глобалната пандемия износителите от Бангладеш са били по-надеждни от своите колеги от съседни региони по отношение на доставките: пратките от февруари до април от този регион са намалели само с 1,6% в сравнение със същия период на 2019 г. По това време производителите от Индия и Шри Ланка започнаха да предлагат по-малко, съответно с 10,1% и 6,4%.

Ако се смятат пратките от Бангладеш за големи търговски вериги, то през 2020 г. в сравнение с пролетта на 2019 г. за H&M обемът се е увеличил с 13,5%, но е намалял с 47,8% за Levi's и с 68,7% за Calvin Klein.

Отбелязва се, че основният риск за търговците на дрехи в момента е, че строгите ограничения в Бангладеш могат да се проточат и да оставят складовете им полупразни. Това ще остави купувачите в страни с отслабени ограничения и нарастващ брой на ваксинирани без стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: