Актуална информация за епидемичната обстановка на 30 март 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 30 март 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

В България пристигнаха 51 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията „Модерна“. Те ще бъдат разпределени на регионалните здравни инспекции.

Разхлабват се мерките в страната след 31 март. От 1 април ще работят ресторантите и заведенията с открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени. Детските градини ще отворят от 5 април, а учениците се връщат в класните стаи от 12 април по график. Пак от 1 април ще работят театрите с 30% капацитет. Моловете и големите магазини остават затворени, като изключение може да се направи за тези, които имат възможност за продажби на открито.

Близо 500 членове на избирателните комисии и администрацията, ангажирана с изборния процес, са ваксинирани в област Ловеч, съобщиха от РЗИ. Има готовност да се ваксинират желаещите от подвижните избирателни комисии и в събота.

Данните за България:

4497 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 19 424 теста, съобщи Единният информационен център. 
67 864 са активните случаи в момента, от тях 9679 се лекуват в болнични условия, а 752 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 3112 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 203 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 9006 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 445 547 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. 

По света:

Американската компания „Джонсън и Джонсън” може да достави 400 млн. дози от своята Covid ваксина за Африка. „Янсен", европейският клон на компанията, е сключил договор за 220 милиона дози с Африканския тръст с възможност за допълнителна поръчка на още 180 милиона дози. Повечето от ваксините ще се произвеждат в Република Южна Африка. Същевременно доставките за ЕС на ваксината на „Джонсън и Джонсън” ще започнат на 19 април.

Русия регистрира за употреба еднодозовата си ваксина „Спутник Лайт". Тя всъщност е първият компонент на регистрираната през август миналата година двукомпонентна ваксина „Спутник V". Имунитетът от нея ще бъде около 4-5 месеца. „Спутник Лайт" е предназначена за Африка и Югоизточна Азия, където не могат да се произведат или закупят аналогични препарати. 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че от 19 април 90% от пълнолетните лица в САЩ ще могат да се ваксинират в рамките на пет мили от своя дом. По думите му тази седмица ще бъдат предоставени рекордните 33 милиона дози ваксини, а през следващите 40 дни ще бъдат пуснати още 100 милиона дози за населението на страната.

В 12 области в Испания има увеличаване на случаите на COVID-19. Най-засегнатите региони са Мадрид и Навара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: