Една от най-добре пазените тайни на Япония - Островът на златото

Една от най-добре пазените тайни на Япония - Островът на златото Снимка: livejapan.com

Японското правителство избра кандидатите си за списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство - древните златни мини на остров Садо

Разположен на запад от континента в Японско море, Садо е шестият по големина остров в Япония. Тази не особено популярна дестинация предлага страхотни морски дарове, зашеметяващо крайбрежие и древни храмове. Садо обаче е най-известен със златото - през 1600 г. Япония произвежда почти една пета от златото в света, като близо половината от японския ценен метал идва от остров Садо, запазил и до днес прозвището си "Земята на златото".

Ишикава Кимико от Отдела за насърчаване на световното наследство на град Садо казва пред Euronews: „През периода Едо, по времето на владетелите от японския шогунат, от златните мини в Садо са извлечени 41 тона злато. Към началото на XVII век това означава, че Япония е доставяла 20% от златото в света, половината от което е добивано на остров Садо”.

Айкава е една от златните мини с най-древна история на острова. Смята се, че тунелите ѝ се простират на 400 км – приблизително колкото разстоянието между Садо и Токио. В опит да представи минните техники, разработени тук между края на XVI и средата на XIX век, японското правителството номинира две златодобивни мини на Садо - Aйкава и Нашимикава, за присъждането им на статут на обекти от световно културно наследство в списъка на ЮНЕСКО. 

„Важното за Садо е, че докато в епоха, когато златодобивът в други страни вече е бил механизиран, в Садо голямо количество висококачествено злато е било извличано чрез немеханизирани ръчни методи“, подчертава Ишикава Кимико.

Като дестинация Садо може да бъде пренебрегнат в полза на някои от по-известните места в Япония, но уникалната култура на острова, природната му красота и историческата му роля в  съдбата на Япония го правят една от най-добре пазените тайни на страната. Според местните власти, струва да надникнете в старите златни мини и да се разходите из галериите, поддържани в наши дни като музейна туристическа атракция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: