Севиля планира да превърне портокалите в електричество

Севиля планира да превърне портокалите в електричество Снимка: pixabay

Старото клише за лимоните скоро ще има своя по-нов и актуален вариант в Испания, където вече ще звучи така: „Когато животът ви дава портокали, направете си електричество.”

Тоновете плодове, които раждат 48 000-те портокалови дървета в Севиля, и които през зимата се превръщат в мек и лепкав килим по улиците, ще намерят ново приложение. Испанските инженери ще изполват метана от гниещите портокали за генериране на зелена енергия.

Общинската водоснабдителна компания в Севиля, Emasesa, ще стартира нова програма, използвайки 35 тона плодове в съоръжение, което превръща органичните вещества в електричество. Метанът, изпускан от ферментиращите портокали, ще задвижва генераторите на пречиствателни станции за вода. Ако експериментът се окаже успешен, скоро развалените плодове ще снабдяват мрежата с допълнителна мощност. 

Досегашните опити на учените показват, че 1000 килограма портокали могат да захранят с електричество пет жилища за един ден. Ако бъдат събрани всички портокали в Севиля, те биха могли да захранват съответно 73 000 домове.

„Надяваме се, че скоро ще можем да рециклираме всички портокали в града“, посочва Бениньо Лопес, ръководител на екологичния отдел на Emasesa, пред The Guardian. „Сокът им е фруктоза, съставена от много къси въглеродни вериги, чиято енергийна ефективност по време на процеса на ферментация е много висока. Не става въпрос само за спестяване на пари. Окапващите портокали са проблем за града и ние можем да произведем добавена стойност от отпадъците", казва той. Според изчисленията на учените Севиля трябва да инвестира 250 000 евро, за да стане това възможно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: