Севиля планира да превърне портокалите в електричество

Севиля планира да превърне портокалите в електричество Снимка: pixabay

Старото клише за лимоните скоро ще има своя по-нов и актуален вариант в Испания, където вече ще звучи така: „Когато животът ви дава портокали, направете си електричество.”

Тоновете плодове, които раждат 48 000-те портокалови дървета в Севиля, и които през зимата се превръщат в мек и лепкав килим по улиците, ще намерят ново приложение. Испанските инженери ще изполват метана от гниещите портокали за генериране на зелена енергия.

Общинската водоснабдителна компания в Севиля, Emasesa, ще стартира нова програма, използвайки 35 тона плодове в съоръжение, което превръща органичните вещества в електричество. Метанът, изпускан от ферментиращите портокали, ще задвижва генераторите на пречиствателни станции за вода. Ако експериментът се окаже успешен, скоро развалените плодове ще снабдяват мрежата с допълнителна мощност. 

Досегашните опити на учените показват, че 1000 килограма портокали могат да захранят с електричество пет жилища за един ден. Ако бъдат събрани всички портокали в Севиля, те биха могли да захранват съответно 73 000 домове.

„Надяваме се, че скоро ще можем да рециклираме всички портокали в града“, посочва Бениньо Лопес, ръководител на екологичния отдел на Emasesa, пред The Guardian. „Сокът им е фруктоза, съставена от много къси въглеродни вериги, чиято енергийна ефективност по време на процеса на ферментация е много висока. Не става въпрос само за спестяване на пари. Окапващите портокали са проблем за града и ние можем да произведем добавена стойност от отпадъците", казва той. Според изчисленията на учените Севиля трябва да инвестира 250 000 евро, за да стане това възможно.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: