Частните замъци в долината на Лоара се борят за оцеляване

Частните замъци в долината на Лоара се борят за оцеляване Снимка: wikimedia

Останали без посетители заради кризата с коронавируса, собствениците на малките замъци в сърцето на Франция се опитват да се задържат на повърхността, притиснати от високите разходи по поддръжката на древните забележителности.

Замъкът Юсе, построен през XV век и вдъхновил Шарл Перо да напише своята прочута приказка „Спящата красавица“, през 2020 г. е загубил около 30% от приходите си, посочва La Presse.

През миналата година замъкът, който осигурява работа на 11 души, е загубил 400 000 евро от приходи на посетители. Това е равностойността на сумата, която всяка година се реинвестира в ремонти и обновяване. До момента собствениците са финансирали поддръжката на замъка със 100 000 евро собствени средства и се чудят откъде да набавят остатъка от 300 000 евро.

„Ние помагаме за опазването на историческото наследство на региона, а също и за осигуряване на работни места в околността“, казва собственикът дьо Блакас. В малкото село наблизо отдавна няма земеделски стопани, но благодарение на замъка, който привлича посетители от цял свят и особено от Северна Америка и Азия, се създава положителна среда за местната икономика.

wikimedia

Не по-различна е ситуацията в близкия замък Жизьо. Разположен в дъното на алея от гигантски дървета и обновяван многократно през вековете, той приема средно около 10 000 посетители годишно, значително по-скромна бройка в сравнение със своя известен съсед Юсе. През 2020 г. обаче туристите са били едва 6000, което означава 100 000 евро по-малко приходи, с други думи почти половината от годишния оборот, на който се разчита, не е бил реализиран.

„Направихме само някои от най-спешните дейности по поддръжката, но трябваше да отложим повечето ремонти”, коментира обезпокоена собственичката Стефани дьо Лафон.

„Място като това не прощава”, допълва тя. „Ако отложите текущите поправки, това се превръща в огромен и непреодолим проблем.” И обяснява, че заради слабата посещаемост не са успели да се справят с ремонта на покрива на конюшните, нито с великолепния стар параклис, който се пълни с вода.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: