Одеса влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Одеса влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО Снимка: thehindu.com

Според културната агенция на ООН, историческият център на украинското черноморско пристанище е застрашен културен обект.

От ЮНЕСКО заявиха, че решението признава "изключителната универсална стойност" на обекта, цитира част от документа ВВС. Русия обаче разкритикува този ход, заявявайки, че е "политически мотивиран". От началото на руската инвазия в Украйна градът е бомбардиран няколко пъти. Междувременно, жителите му обезопасиха културните паметници с чували пясък и други защитни съоръжения. 

В изявлението си след гласуването, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле заяви, че определянето на града като обект на световното наследство е важна стъпка, защото показва, че запазването му засяга всички. Тя подчерта, че решението на ЮНЕСКО задължава членовете на организацията, включително Русия „да не причиняват умишлено унищожаване“ на обекта.

Фактът, че части от Одеса са обявени за световно наследство в опасност, дава на града достъп до техническа и финансова помощ, „която Украйна може да поиска, за да гарантира защитата на конкретните обекти и ако е необходимо, да осъществи възстановяването им", се казва в решението на ЮНЕСКО.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства стъпката и благодари за високата оценка.

Русия, която многократно се опита да отложи гласуването, на свой ред обвини Украйна, че сама "разрушава" собствените си паметници и че е кандидатствала, представяйки „лошо досие”. Според руското външно министерство, гласуването е преминало „под натиск от Запад“, а процедурата е била е подготвена „набързо, без да се спазват високите стандарти на ЮНЕСКО”.

В списъка на ЮНЕСКО бяха прибавени още седем обекта в Украйна, включително катедралата „Света София” в столицата Киев и историческия център на западния град Лвов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: