Международният валутен фонд увеличава резервите за извънредни ситуации

Международният валутен фонд увеличава резервите за извънредни ситуации Снимка: кадър

Глобалната търговия може да нарасне с 8,5% през тази и с 6,5% през следващата година, според изчисленията на МВФ

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщи, че ще внесе в Управителния съвет на Фонда предложение за възможно увеличаване на резервите за извънредни ситуации с 650 млрд. долара до юни, съобщи Ройтерс. 

Новото отпускане на Специални права на тираж (паричната единица на Международния валутен фонд) би осигурило значителна пряка подкрепа за ликвидността на определени страни, без да увеличава дълговата им тежест. Този ход също така би освободил ресурси за страните членки на Фонда за борбата с пандемията от коронавирус, за подкрепа на ваксинационни програми и за други спешни мерки. 

Перспективите за възстановяване от предизвиканото от COVID-19 икономическо забавяне са несигурни и неравномерни, заяви Георгиева по-рано по време на онлайн събитие, организирано от Световната търговска организация. Някои нововъзникващи икономики и почти всички страни с ниски доходи са изложени на риск от по-нисък растеж, каза още тя. 

Обемът на глобалната търговия може да нарасне с 8,5% през тази и с 6,5% през следващата година, добави шефът на МВФ. Според нея „възстановяването на търговията, ако се управлява добре, може да повиши растежа и жизнения стандарт в развиващия се свят". 

Изчисленията на МВФ сочат, че ползите от ваксинацията срещу COVID-19 ще се равняват на допълнително производство в световен мащаб в размер на 9 трлн. долара до 2025 г., като 60% от тях ще се спечелят от възникващите и развиващите се страни, а от развитите икономики - 40 на сто, или 4 трлн. долара. Кристалина Георгиева смята, че през настоящата и през следващата 2022 г. най-важната икономическа политика ще бъде ваксинационната политика. „Подкрепата за ускоряване на процеса на ваксиниране е изключително важна инвестиция за целия свят, особено за развитите икономики", подчерта тя.  

Георгиева предупреди и за рискове, свързани с натрупването на огромни по размер дългове в световен план. „Ако неочаквано се стигне до затягане на финансовите условия и се провалим в управлението на прехода след края на пандемията, ще станем свидетели на сериозни сътресения." 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: