Допълнително финансиране за културата осигуряват банка и фонд

Допълнително  финансиране  за културата осигуряват банка и фонд Снимка: Райфайзенбанк

Райфайзенбанк договори споразумения с различни финансови институции за над 300 млн. евро в подкрепа на българския бизнес

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) подписаха допълнително гаранционно споразумение като част от политиката на ЕС за преодоляване на икономическата криза, причинена от пандемията COVID-19. Благодарение на програмата банката ще предостави разширени условия в подкрепа на българските малки и средни предприятия и малките публични компании в сферата на културата и творчеството.

Гаранционната схема е в рамките на програмата на Европейската комисия „Творческа Европа“, управлявана от Европейския инвестиционен фонд, подкрепена също така и от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Чрез това споразумение българските малки и средни предприятия и малките публични компании от сферата на културата ще имат достъп до финансиране с 90% гаранция от ЕИФ под формата на индивидуални кредити с размер до 2 милиона евро. 

Срокът за подаване на искания за финансиране по програмата за подкрепа е до 30 юни 2021 г.

Споразумението е допълнение на подписаното през есента на 2020 г. споразумение между ЕИФ и Райфайзенбанк за подкрепа на секторите култура и творчество и е фокусирано върху преодоляването на последствията от пандемията на един от най-засегнатите сектори чрез допълнително подобряване на достъпа до финансиране

През 2020 и началото на 2021 г. Райфайзенбанк договори споразумения с международни и национални финансови институции за над 345 млн. евро. От тях над 300 млн. евро са предназначени специално за подкрепа на българския бизнес за по-бързо справяне с последиците от пандемията, което му предоставя широк спектър от продукти при значително облекчени условия за финансиране.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: