Нови мерки от понеделник: отново затварят заведения и молове

Нови мерки от понеделник: отново затварят заведения и молове

В рамките на деня се очаква и официалната заповед на здравния министър

Мерките срещу разпространението на COVID-19 у нас отново се затягат, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 

Новите ограничителни мерки ще влязат в сила от понеделник - 22 март, за срок от 10 дни, и ще се прилагат в цялата страна. 

Затварят се заведенията и ресторантите, като се допускат само доставки на храна за офиса и дома. Заведенията в хотелите следва да реорганизират работата си.

Преустановяват се посещенията в казината, игралните зали, танцови зали, театри, кина и други места за културни мероприятия. Спират се семинарите, конгресите, изложения и други от същия тип. Всички спортни мероприятия се провеждат без публика. 

Преустановява се работата и на търговските центрове тип мол с изключение на хранителните магазини, доставчиците на платежни и съобщителни услуги, зоомагазини, аптеки, оптики. 

Забраняват се обществени прояви на закрито и масовите мероприятия на открито. Груповите туристически пътувания също се преустановяват. 

Не се допуска провеждане на празненства от частен характер - сватби, кръщенета, с присъствието на повече от 15 човека.

Учениците също ще преминат изцяло на дистанционно обучение. 

В рамките на деня се очаква и официалната заповед на здравния министър относно мерките. 

„В страната в последните 2-3 седмици продължават да се увеличават положителните проби, както и хоспитализираните пациенти в болници. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни", подчерта здравният министър. Ангелов апелира политиците да бъдат отговорни в контекста на предизборната кампания и всеки от тях да мисли и да се грижи за здравето на българските граждани. 

С 35% се е увеличил броят на хоспитализираните с коронавирус в столичните болници. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва в редовния брифинг на НОЩ. Отчита се стръмно нарастване на пациентите, приети в болници през последните дни. 2100 пациенти са хоспитализираните към тази сутрин. 36% е ръстът на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, отчете още кметът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: