Европа ще преговаря за закупуване на „Спутник V"

Европа ще преговаря за закупуване на „Спутник V"

Все повече държави-членки на съюза обявяват, че прекратяват употребата на ваксината Oxford/AstraZeneca

Европейският съюз смята да започне преговори за покупката на руската ваксина „Спутник V", съобщава БНТ. Представител на съюза е заявил, че, за да започнат преговори, е необходимо искане от четири европейски държави. Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат. 

Руският фонд за преки инвестиции съобщи днес, че е сключил споразумения за производството на ваксината срещу COVID-19 „Спутник V" с компании от Италия, Испания, Франция и Германия, в очакване препаратът да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В момента се водят други преговори с цел увеличаване на производството в ЕС. Това ще даде възможност Русия да започне захранването на единния европейски пазар със „Спутник V", щом бъде получено одобрението на ресорната агенция, посочи в комюнике шефът на РФПИ Кирил Дмитриев.

Междувременно правителството на Нидерландия заяви в неделя, че ваксината Oxford/AstraZeneca няма да се използва поне до 29 март, а Ирландия също обяви, че временно е спряла ваксинациите като предпазна мярка. Ваксината беше спряна от употреба в Тайланд, Дания, Норвегия, Исландия, България, Люксембург, Естония, Литва и Латвия. Австрия и Италия заявиха, че ще спрат да използват определени партиди от ваксината като предпазна мярка. Решението е заради съмнения за възможни странични ефекти след ваксиниране с този препарат. 

Както оксфордската ваксина, така и „Спутник V" използват аденовируси, за да доставят ген на COVID-19 до клетката. Ваксината, кръстена на първия в света спътник, получи подкрепа, след като уважаваното британско медицинско списание Lancet публикува статия, според която ваксината има 91,6% ефективност 21 дни след първа доза и 91,8% за тези над 60 години, което я поставя наравно с ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna. Данните са обещаващи, а при това положение руската ваксина може да се окаже силен лост в ръцете на Русия за натиск в Европа, пише европейското издание Politico. 

Съгласно европейското законодателство, дадена ваксина трябва да премине през централизирана процедура – Европейската агенция да направи оценка и ако тя е положителна, съответно се издава разрешение за употреба.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: