Китай и Русия ще строят заедно лунна космическа станция

Китай и Русия ще строят заедно лунна космическа станция

Научната станция ще бъде достъпна за всички заинтересовани държави и международни партньори

Китай и Русия обявиха планове за изграждане на лунна космическа станция. Руската космическа агенция „Роскосмос“ заяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на Луната, в орбита или и двете, пише BBC. 

Международната научна лунна станция ще извършва широка гама от научни изследвания, включително изследване на Луната, се казва в изявление на двете агенции. Тя ще представлява  комплекс от експериментални изследователски съоръжения, създадени на повърхността и / или в орбитата на Луната. Предназначението ѝ ще бъде да извършва мултидисциплинарни и многофункционални изследователски дейности, включително изследване и използване на Луната, лунни наблюдения, фундаментални изследвания, експерименти и проверка на технологията с възможност за дългосрочна безпилотна експлоатация с перспектива за човешко присъствие на Луната.  

Съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави. „Водени от принципите на паритетното разпределение на правата и задълженията, ще насърчават сътрудничеството при създаването на ракетна система с отворен достъп за всички заинтересовани държави и международни партньори, целящи да засилят научното сътрудничество и да насърчат проучването и използването на космоса за мирни цели за интересите на цялото човечество“, заявяват двете компании в изявлението си. 

Чен Лан, анализатор, специализиран в космическата програма на Китай, определи проекта като „много важен“. „Това ще бъде най-големият международен проект за космическо сътрудничество за Китай, така че е от голямо значение“, допълни той. Китай се развива сравнително бавно, когато става въпрос за света на космическите изследвания, но през декември сондата му Chang'e-5 успешно се върна на Земята с „почва“ от Луната. Още тогава това се разглеждаше като демонстрация на нарастващата мощ на страната в космическите мисии. 

САЩ осъщо обявиха плановете си да се върнат на Луната до 2024 г. Програмата, наречена Artemis, планува да изпрати хора на лунната повърхност. През декември 2020 г. NASA избра 18 астронавти - 9 мъже и 9 жени, които ще се подготвят за лунната мисия. Настоящата цел на програмата е да се изстреля екипаж астронавти, които ще кацнат на Луната още през 2024 г. Първият етап от програмата трябва да стартира през ноември 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: