Турция планира мисия до Луната през 2023 година

Турция планира мисия до Луната през 2023 година Снимка: pixabay

Президентът Реджеп Ердоган обяви космическата програма на Турция като част от неговата визия за засилване на ролята на Турция като регионален и глобален фактор.

Ердоган представи амбициозната 10-годишна космическа програма на страната си, която включва изпращане на турски астронавти в космоса, мисии до Луната, изграждане на космодрум и разработване на международни сателитни системи, предадоха световните агенции.

По думите му Турция планира да установи "първи контакт с Луната" през 2023 г., когато страната отбелязва стогодишнината от основаването на турската република. Първият етап на мисията ще бъде "с международно сътрудничество", докато на втория ще бъдат използвани турски ракети.

Критиците поставят под съмнение решението на правителството да похарчи огромни суми за тази цел в момент, когато икономиката на страната страда, отбелязва ekathimerini.com. Същевременно обаче космическата програма има много поддръжници, които твърдят, че тя ще осигури работни места за изследователи и вероятно ще задържи голям брой учени да не емигрират.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: