Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 24.02.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Два мобилни екипа на столичната Спешна помощ извършиха ваксинации на възрастните хора в селата около Прохода на републиката в област Велико Търново. Екипът на акушерката от Спешна помощ Марияна Маркова вече е поставил 2000 дози от ваксината в различни населени места в страната. Досега не е имало пациенти с противопоказания, които да са били върнати.

Наличните ваксини във Варна ще стигнат до края на деня утре. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев, който уточни, че се очаква нова доставка по същото време, а от понеделник (1март) в страната ще има нова голяма доставка. Варненци и хората от региона ще могат да избират между трите вида ваксини, за първи път ще има и тази на „Модерна“. Около 9000 души са се имунизирали досега на територията на област Варна, като 2000 от тях са получили и втората доза от препарата.

РЗИ в Плевен промени лечебното заведение, в което ще работи денонощният имунизационен кабинет за поставяне на ваксини срещу COVID-19. От тази вечер медицински екип ще дежури в МБАЛ „Свети Панталеймон“. До момента кабинетът беше в спешно отделение на университетската болница „Д-р Георги Странски.“ Остава изискването за предварително записване.

Данните за България:

1800 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас или близо 14% са положителните от направените 13 026 теста. 

Най-много нови случаи има в столицата – 496, следват областите Пловдив – със 181, и Бургас – със 154.

349 души са в интензивни отделения, хоспитализираните са 4037.

45 души са починали. Като излекувани са отчетени 471.

Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 10 054 медицински служители. 37 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа.

През изминалото денонощие са поставени 17 163 дози ваксини. Така общият брой поставени ваксини у нас е 148 226. От тях 29 677 вече са ваксинирани с втора доза.

По света:

Над 112 милиона случая на коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията, по данни на агенция Франс прес. Близо 2 милиона и половина от заразените са починали. Около 68 милиона вече са оздравели. 

Чехия ще трябва да затегне мерките за борба с разпространението на коронавируса, за да се избегне „катастрофа“ в болниците, заяви премиерът Андрей Бабиш. „Очакват ни адски дни“, бяха думите му на пресконференция, на която стана ясно, че правителството ще обсъди днес нови ограничения.

Израел обяви план, според който ваксинираните срещу коронавирус ще бъдат допускани на културни събития, а също и в клубове и ресторанти. Те ще могат и да пътуват и в чужбина, стига да представят т.нар. зелена карта, каквато ще получи всеки ваксиниран. Зелената карта след ваксиниране в Израел бива наричана и „зелена значка“. Тя олицетворява постепенното отваряне към нормалния живот.

В Нидерландия срокът на въведения на 23 януари нощен полицейски час се удължава до 15 март. На 8 март правителството ще съобщи дали тази мярка за борба с коронавируса ще остане в сила и след 15 март.

Броят на дневно ваксинираните във Великобритания е спаднал. Властите обясниха спада с една трета през последната седмица с временното забавяне на доставки, както и запасяването, което гарантира, че получили първата доза ще получат и втора инжекция в препоръчителния период до 12 седмици, съобщи „Гардиън“.

Унгария е първата държава от ЕС, която днес започна да прилага китайската ваксина „Синофарм“, обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Франс прес. Унгария, чието население е около 10 милиона, е поръчала пет милиона дози от китайския препарат. Също този месец Унгария започна да използва руската ваксина „Спутник V“ за първи път в ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: