Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 21.02.2021 г.

Актуална информация за епидемиологичната обстановка на 21.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 110,3 милиона души, от които 2,4 милиона са починали. Според университета "Джон Хопкинс" в световен мащаб са се заразили повече от 111 милиона души, над 2,46 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са идентифицирани 28 милиона заразени. На второ място е Индия (10,9 милиона), на трето - Бразилия (10,1 милиона). Повече от 3 милиона заразени са установени във Франция и Испания.

В столицата на Кипър, Никозия, хиляди хора протестираха срещу корупцията и ограничителните мерки, наложени от правителството под предлог за борба с пандемията, съобщи Euronews.

На 20 февруари в най-големите градове на Австралия се проведоха демонстрации и митинги против кампанията за ваксинация срещу коронавирус, която трябва да започне този понеделник. Протестиращите обвиняват правителството, че възнамерява да направи ваксинацията задължителна в редица случаи, което според тях нарушава гражданските им права и свободи.

Израел облекчава ограниченията, след като проучванията там показаха, че ваксината на Pfizer е 98,9% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смърт при боледуване от коронавирус. Страната влезе в третата си блокада на 27 декември. От неделя магазини, библиотеки и музеи могат да работят, но се изисква спазването на социална дистанция и носенето на маски. Министерството на здравеопазването съобщи, че това е първият етап от връщането към нормалния живот, предаде BBC.

Програмата за ваксиниране на Израел сред младите хора значително изостава, така че Тел Авив се опитва с едно ново решение да увеличи темпото на имунизацията, съобщи news.sky.com. В опит да насърчи по-младите хора да се ваксинират, общината в Тел Авив е изградила пункт за ваксинация в бар Jenia на площад Dizengoff в града. Ваксините се предлагат на всеки, безплатно и без уговорка. Хората, които се възползват от офертата, получават ваучер за безплатна безалкохолна напитка в бара.

У нас

При над 110 хиляди направени имунизации до момента, в ИАЛ са постъпили 153 съобщения за нежелани реакции. Голяма част са точно типични грипоподобни симптоми. Има един единствен случай на алергична реакция, която е овладяна в кабинета, заяви държавният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев, който се срещна в Пловдив с Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщи БНТ.

В Бургас високият интерес към масовата ваксинация продължава. Втори ден пред част от имунизационните кабинети се образуват опашки от хора, желаещи да получат ваксина срещу COVID-19. Утре РЗИ-Бургас ще реши дали "зелените коридори" ще продължат и през делничните дни, съобщи БНТ.

През изтеклото денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 548, при направени 5 696 теста, което е близо 10%, показват данните на Единния информационен портал.

Отново най-голям е броят на новите случаи на зараза в столицата (196 души). Следват области Пловдив (43), Варна (33) и Бургас (29).

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: