Актуална информация за епидемичната обстановка на 23 февруари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23 февруари 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От днес Българският Червен кръст открива безплатен национален телефонен номер 08001 1466 за консултации във връзка с пандемията. Чрез него гражданите ще могат да се свързват анонимно с консултанти на организацията. Контактният център ще е със седалище Пловдив, а целта е хората да могат да получат съвет или подкрепа.

Днес е крайният срок, в който болниците в София с обособени ваксинационни пунктове обявяват в кои следобедни часове ще организират зелен коридор за желаещите да се ваксинират извън първите четири фази на ваксинация. Същевременно продължава работата и на първия денонощен кабинет за ваксинации у нас в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.

В Плевен също от днес отвори врати денонощен кабинет за ваксиниране. Той се намира в университетската болница „Д-р Георги Странски". За него ще се изисква предварително записване.

Данните за България:

1925 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 13 695 теста, съобщи Единният информационен център. 
23 500 са активните случаи в момента, от тях 3933 се лекуват в болнични условия, а 334 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 777 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 79 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 11 709 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са над 131 000 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. Близо 28 000 души са с две поставени дози.

 

По света:

Кипър постигна целта си за приоритетно ваксиниране на възрастните хора, съобщи здравното министерство на страната. Кипър е на второ място в Европейския съюз по обхват на ваксинираните лица на възраст над 80 години, сочат последните данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

В САЩ жертвите от епидемията са надхвърлили 500 000, което е най-високият брой смъртни случаи в света. „По време на тази пандемия загинаха повече американци, отколкото по време на Първата световна война, Втората световна война и Виетнамската война, взети заедно“, твърди президентът Джо Байдън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: