Фармацевтичните компании се обединяват за производство на ваксини

Фармацевтичните компании се обединяват за производство на ваксини

Производството обаче не може да започне за една нощ

Безспорната нужда от ваксини срещу COVID-19 превръща ожесточените конкуренти във фармацевтичната индустрия в приятели, които се обединяват срещу пандемията. Някои от най-големите производители на лекарства в света обединяват сили с конкурентите си, за да помогнат за производството на ваксини срещу COVID-19, като целта им е значително да се увеличат доставките до лятото, пише The Wall Street Journal. 

Фpeнcĸият пpoизвoдитeл Sanofi наскоро се съгласи да помогне за производството на ваксината на Pfizer и неговия партньор BioNTech. Компанията щe дaдe нa ВіоNТесh дocтъп дo свое пpoизвoдcтвeнo cъopъжeниe във Фpaнĸфypт, ĸoeтo щe зaпoчнe дa дocтaвя дoзи пpeз тoвa лятo, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa. B paмĸитe нa cдeлĸaтa щe бъдaт пpoизвeдeни нaд 125 млн. дoзи зa Eвpoпeйcĸия cъюз. Novartis също се съгласи да помогне на Pfizer и BioNTech да произведат повече дози, докато Baxter International и Endo International пък се договориха да помогнат на Novavax да създаде своя собствена ваксина. Sanofi заяви в понеделник, че ще помогне и за производството на ваксината на Johnson & Johnson

AstraZeneca, която заяви, че ще удвои производството на своята ваксина COVID-19 през април въпреки някои скорошни производствени проблеми, продължава да търси начини за разширяване на производството. Наскоро компанията заяви, че ще увеличи предлагането чрез съществуващо партньорство с немската IDT Biologika GmbH

„Това е време, когато фармацевтичните компании казват: „Ще се върнем към конкуренцията, когато всичко приключи. Ще ви докараме до фалит, но точно сега трябва да работим заедно“, казва фармацевтичният консултант Джеймс Бруно. 

Преодоляването на съперничеството обаче може да се окаже най-лесната част, тъй като партньорите трябва бързо да научат сложния процес по производството на ваксините и да инсталират необходимото оборудване. Прехвърлянето на ноу-хау за получаване на иРНК ваксини, като тази на Pfizer и BioNTech и тази на Moderna, е особено предизвикателно, тъй като геннобазираната технология, която е в основата на ваксините, е нова, казват производствените експерти.  

Производствените съюзи са най-новият пример за съперници в бранша, които се обединяват в борбата с пандемията. Партньорствата обединяват компании, които преди пандемията са подали патенти, пускали са конкурентни реклами и са имали собствени търговски представители, за да осигурят продажби на своите лекарства. Производството обаче не може да започне за една нощ. Сложният процес изисква обучение на персонала, модернизиране на съоръжения и закупуване на ново оборудване, като помпи, тръби и биореактори от неръждаема стомана. 

Всичко това се изгражда от нулата и отнема известно време, за да сме напълно сигурни“, каза Джим Робинсън, производствен консултант, който преди това е работил в Sanofi и Merck & Co. 

Сътрудничеството, заедно с разрешаването на употребата и на по-нови ваксини, може да спомогне за значително увеличаване на глобалното производство, докато здравните власти се борят да ваксинират все повече хора на фона на заплахата от нови щамове, които могат да увеличат разпространението на вируса. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: