Допълнителен ресурс от 96,2 млн. лв. за ликвидни средства за малки и средни компании

Допълнителен ресурс от 96,2 млн. лв. за ликвидни средства за малки и средни компании Снимка: mig.government.bg

Министър Лорер обяви допълнителен ресурс от 96,2 млн. лв. за осигуряване на нови ликвидни средства за българските малки и средни компании

Нов ресурс от 96,2 млн. лв. за осигуряване на ликвидност и средства за нови инвестиции, трансформация и растеж за българските малки и средни компании обяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на брифинг, съвместно с представители на Асоциацията на банките в България. 

Средствата са допълнителни по „Програма Възстановяване“, по линия на REACT-EU, и ще позволят на седемте банки партньори да подкрепят с нови кредити без обезпечение българския бизнес за оборотни средства и за нови инвестиции, предвид инфлацията.

 Финансовият инструмент ще се администрира от Фонда на фондовете към Министерството на иновациите и растежа. Българските МСП ще имат значително улеснен достъп до бизнес кредити, възможност за 12-месечен гратисен период по главницата и финансиране без изисквания за материални обезпечения, както и одобрение в съкратени срокове.

„Програма Възстановяване“ беше разработена и стартира миналото лято, като вече се доказа, че е една от най-успешните след обявяването й в отговор на пандемията, свързана с COVID-19. До този момент по нея със 131,7 млн. лв. по гаранционните инструменти на Фонда са договорени кредити в размер на близо 400 млн. лв., като са подкрепени близо 900 малки и средни компании“, изтъкна Лорер. 

По думите му се очаква общият размер на кредитите по цялата “Програма Възстановяване" от стартирането й, включително и новият ресурс, да достигнат над 700 млн. лв. в подкрепа на българските малки и средни компании.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: