Сертифицирани са инвестиции за близо 710 млн. лева

Сертифицирани са инвестиции за близо 710 млн. лева Снимка: offnews.bg

Инвестиции за близо 710 млн. лв., които ще разкрият повече от 3200 работни места, са сертифицирани от началото на годината, съобщиха от Министерството на икономиката.


 

От началото на 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта на обща стойност 709,4 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 3203 нови работни места.

 

Поредният сертификат за инвестиция бе връчен вчера (24 септември) в Пловдив от министъра на икономиката Лъчезар Борисов на компанията „Балкан агрикалчарал" ООД, съобщи БНР.

Дружеството предвижда изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци край Пловдив..

Размерът на инвестицията възлиза на 29,2 млн. лв. и ще бъдат разкрити 31 нови работни места.

 

Сертификатът ще даде възможност за ползването на насърчителната мярка за изграждане на довеждаща пътна инфраструктура.

 

Министър Борисов подчерта, че обявената инвестиция е поредното доказателство за запазване на положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната, въпреки световната криза, породена от пандемията.

 

„В период на криза, чиято продължителност не е известна, от особена важност е подкрепата на държавата за новите инвестиции и заетостта", допълни той.

 

Лъчезар Борисов цитира и статистика от предварителните данни на БНБ, според която нетният поток на преките чуждестранни инвестиции в България за периода от януари до юли 2020 г. възлиза на 1,407 млрд. евро, като нараства с 495 млн. евро (с 54,2%) спрямо същия период на предходната година.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: