Обмисля се нова процедура за компенсиране на МСП

Обмисля се нова процедура за компенсиране на МСП Снимка: mi.government.bg

Министерството на икономиката и Националната агенция за приходите проведоха среща с ресторантьорския бранш

Министерството на икономиката подготвя нова процедура с остатъчните средства от REACT-EU, с която да компенсира загубите на микро-, малки и средни предприятия от последиците от пандемията. Това стана ясно по време на онлайн среща между Министерството на икономиката, Националната агенция за приходите и представители на ресторантьорския бранш.

Процедурата е в съвсем начален етап и е в дискусионна форма с бизнеса. Парите от REACT-EU по ОПИК са с определен лимит от 211 млн. лв. и включват както средствата по мярката за „големите малки“, така и ресурса за новата процедура. В процеса на работа по предстоящата нова мярка ще бъдат изчистени всички условия за кандидатстване. „С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад“, подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

Междувременно от Българска банка за развитие (ББР) заявиха, че до края на седмицата ще изпратят предложение до икономическия министър за увеличаване средствата, касаещи отпусканите безлихвени кредити на физическите лица. 

В заключение Лъчезар Борисов напомни, че социалните мерки срещу COVID-19 ще се ползват до септември месец и изтъкна, че Министерството на икономиката е лоялен партньор на бизнеса и търси най-добрите средства, с които да му съдейства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: