Крайбрежието на Амалфи е мечтата на всеки пътешественик

Крайбрежието на Амалфи е мечтата на всеки пътешественик Снимка: pixabay

Това райско кътче от Италия ви грабва мигновено и ви кара да мечтаете да се връщате тук отново и отново

В Амалфи можете да се любувате на прекрасния контраст между изумително сините води на Тиренско море и склоновете на планината Латари, пише 203challenges.com. Навсякъде е пълно с цветя, лозя и огромни градини с маслинови и лимонови дървета.

16 малки градчета се нижат покрай крайбрежието, по цялото протежение от Неаполския залив до залива на Салерно. Те са наредени като мънистата на огърлица и човек може да ги изследва със седмици.

Пътешествието включва архаични катедрали, живописни пъстри къщи със сводести покриви от XVI век, пясъчни плажове и малки рибарски селца.

pixabay

Най-популярен сред туристите си остава самият Амалфи, чието име носи цялото крайбрежие. В миналото този древен град е бил независима морска република, която е контролирала цялата търговия по брега на Тиренско море. Популярен курорт е и Позитано още от времето на древните римляни. До Скала, Трамонти и Раито пък можете да стигнете само изкачвайки безбройните стъпала нагоре по склона. Тези градове, сгушени в гънките на стръмните скали, не предлагат други пътища за достъп.

Градчето Равело, разположено на 350 м надморска височина, е вдъхновило много велики творци, като Вагнер, Греъм Грийн и Тенеси Уилямс.

Цялото крайбрежие на Амалфи е под закрилата на ЮНЕСКО като обект на световното наследство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: