УниКредит Булбанк с отстъпки по кредити за имоти с висок енергиен клас

УниКредит Булбанк с отстъпки по кредити за имоти с висок енергиен клас Снимка: УниКредит Булбанк

Преференциите се ползват и от малкия бизнес, който може да спести до 17,5% от разходите по кредита

Клиентите на УниКредит Булбанк ще се възползват от преференциални условия за ипотечно кредитиране на имоти с висок енергиен клас, съобщиха експерти от банката по време на онлайн пресконференция за възможностите на пазара на ипотеките. 

“УниКредит Булбанк се ангажира да разширява все повече дела на зелените транзакции в кредитния ни портфейл и ще видите, че това се отнася вече не само за бизнес проектите, а и за домакинствата. Причина е не само чувството за спешност от ЕЦБ банките да разпознават климатичните и екологичните рискове и да ги включват на всеки етап от банковата дейност, но и вътрешната ни ангажираност, че заедно трябва спешно да предприемем конкретни действия по трите стълба на ESG - околна среда (environment), социална политика (social) и управление (governance)“, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. 

Участие в пресконференцията взе и Джакомо Волпи, директор "Банкиране на дребно" в банката. Той коментира темата за зеленото кредитиране на УниКредит в целия регион на Централна и Източна Европа. 

Джакомо Волпи обясни, че за 2020 г. близо 11% от общия обем кредити на УниKредит в "Банкиране на дребно" за региона са част от така нареченото зелено кредитиране, като близо 90% от този обем е ипотечно финансиране на физически лица.

Дигитализацията на УниКредит Булбанк също подпомага опазването на околната среда, като намалява използването на хартия и замърсяването на въздуха при използване на транспорт от страна на клиентите, които посещават банков филиал“, допълва Волпи и спомена част от напълно дигиталните услуги на банката: дистанционно обслужване, консултации и подписване на документи електронно; възможност да станеш клиент на банката напълно дистанционно през Булбанк Мобайл; лесно и бързо плащане на битови сметки; разплащане с телефон чрез Apple pay и дигитален портфейл и др. 

По време на пресконференцията Людмил Цоков, старши мениджър в отдел "Продукти и процеси за индивидуални клиенти" обясни, че от зелената ипотека на банката могат да се възползват физически лица и малкият и среден бизнес. Продуктът дава възможност на клиентите да получат отстъпка от лихвата при закупуване на жилище в сграда с енергийна ефективност клас "А" или по-висок. 

Людмил Цоков даде конкретни примери - за ипотечен кредит на стойност 150 хил. лева за срок от 30 години клиентите могат да спестят 5 760 лева, което се равнява на 6 и половина по-малко месечни вноски или 5% по-малко разходи за клиента.

От тази възможност може да се възползва и малкият и среден бизнес, като банката предлага облекчени изисквания за обезпечения и възможност за включване в гаранционни инструменти. За бизнеса при среден размер на кредит 100 000 лева за срок от 5 години отстъпката от лихвата е 2 604 лв., което е 17,5% по-малко разходи за клиента. 

Цоков очерта и профил на клиента, който използва ипотечен кредит:

Предимно мъже, (62% срещу 38% жени), 56% семейни и 60% нямат деца. Освен това по данни на банката 70% от отпуснатите ипотечни кредити са с дългосрочен хоризонт и са за жилища в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. От клиентите с ипотечен кредит 50% са на възраст между 25 и 35 години.

В УниКредит Булбанк смятаме, че банките, чрез своите продукти и условия, могат да влияят върху тенденциите в клиентското търсене. Затова насърчаваме потреблението с мисъл за бъдещето със Зелена ипотека“, обясни Людмил Цоков.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: