Все по-млади хора кандидатстват за жилищни кредити

Все по-млади хора кандидатстват за жилищни кредити Снимка: raiffeisenbank

Проучване на Райфайзенбанк дава предпочитание на покупките в ново строителство, направени с ипотека

Все по-млади хора се възползват от изгодните условия по жилищни кредити през кризисната 2020 г. спрямо предходната, сочи проучване за нагласите на клиентите на Райфайзенбанк. През миналата година банката отчете 8% ръст на кредитния портфейл в сегмент Граждани, в което число влизат и жилищните кредити. Средната възраст на теглещите ипотечен заем през 2020-а е 37 години, което е с една година по-малко в сравнение с 2019 г.

Все още най-честите потребители са семейни мъже (63%, спрямо 37% жени). Средният срок на изплащане на кредита е около 23 години.

Продължихме да отпускаме ипотечни кредити на практика без никакво забавяне през цялата 2020 г., поради което мога да твърдя, че този бизнес не беше засегнат от създалата се безпрецедентна обстановка. Забелязахме единствено известни промени в предпочитанията на клиентите към типа закупуван имот, което е логично следствие от променения начин на живот и функции на дома в ежедневието ни“, казва Ани Ангелова, изпълнителен директор на Райфайзенбанк с ресор Банкиране на дребно.

С финансиране от банката през 2020 г. са се купували предимно апартаменти (90%), а с останалите 10% – къщи или вили. Още повече нарастват предпочитанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата спрямо 76% през 2019 г.) и към все по-нови сгради – 53% от жилищата, купени с ипотечен кредит от Райфайзенбанк, са построени след 2000 г., като този дял е бил 49% година по-рано.

Информация за жилищните кредити на банката всеки може да получи от новия виртуален асистент RAIA, който отговаря мигновено в най-използваните от клиентите канали за общуване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: