Европейската космическа агенция набира бъдещи астронавти

Европейската космическа агенция набира бъдещи астронавти Снимка: pixabay

Европейската космическа агенция (ESA) започва четвъртата си кампания за набиране на астронавти. Ще бъдат одобрени само между четири и шест човека.

Този път от ESA възнамеряват да дадат повече шансове на жени и може би също на хора с увреждания, пише Le Figaro. Свободните места са много малко: след дълъг подбор, който ще започне на 31 март тази година и ще приключи през октомври 2022 г. ще бъдат избрани само между четири и шест кандидати.

При предишния подбор през 2008 г., от над 8 000 кандидати, по-малко от десет са стигнали до финала. Тогава само 16% от кандидатите са били жени, но тази година от космическата агенция насърчават нежния пол да участва по-активно.

Следващото поколение астронавти ще бъдат подготвяни да стъпят отново на повърхността на Луната, като ESA ще работи в сътрудничество с американската програма Artеmis, чиято цел е изграждане на постоянна база на нашия естествен спътник през следващото десетилетие. Като сътрудник на програмата, ESA вече си е осигурила три места за европейците на борда на бъдещата лунна орбитална станция Gateway.

Шест теста очакват кандидатите, които трябва да са на възраст между 27 и 37 години и да са от някоя от 22-те страни членки на космическата агенция. Съдържанието на самите тестове ще бъде подробно публикувано във вторник, 16 февруари, но не е тайна, че ще се изисква изключително добра подготовка за работа в орбита (научна, техническа, физическа, психологическа).

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: