На паневропейския радиотелескоп LOFAR ще има и българска станция

На паневропейския радиотелескоп LOFAR ще има и българска станция Снимка: wikipedia

Предвижда се през следващите 13 години България да се включи в мащабния проект на европейския континент, като изгради и наша наблюдателна станция. Това ще позиционира страната ни на челно място по радиоастрономически наблюдателни възможности в Югоизточна Европа

Проектът се провежда с подкрепата на Министерство на образованието, Института по астрономия заедно с Националната обсерватория, БАН, Технически университет - София, и катедра „Астрономия“ към Софийския университет, съобщава на сайта си екипът на LOFAR-BG. Изграждането на българска наблюдателна станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR ще донесе много позитиви за развитието на специализирани астрофизични и геофизични изследвания с българско участие. Предвижда се и активно сътрудничество и обмен на ноу-хау с бизнеса.

LOFAR е нискочестотен радиотелескоп, разработен от холандския Институт по радиоастрономия ASTRON, за изследване на Вселената, слънчевата активност и земната атмосфера. LOFAR се състои от 52 иновативни наблюдателни станции с антени тип фазирана решетка, свързани с оптична високоскоростна връзка. 38 от тези станции са разпределени в Холандия, шест са разположени в Германия, три в Полша, по една във Великобритания, Франция, Швеция, Латвия и Ирландия. 

Създаването на българска LOFAR станция ще ни изведе на челна позиция в Югоизточна Европа по авангардни радиоастрономически наблюдения и ще предостави огромни възможности пред българските изследователи за разработки в тази област.

„Тази уникална инфраструктура ще спомогне за международни сътрудничества и развитие на научните ни компетенции в областта и трансфер на високотехнологични знания към индустрията”, коментира доц. д-р Камен Козарев, астрофизик, член на екипа на LOFAR-BG, пред БНР.

Проектът е одобрен като част от Националната пътна карта за научна инфраструктура на Република България 2020-2027 (НПКНИ).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: