Назначават съветник по климата в НАСА

Назначават съветник по климата в НАСА Снимка: pixabay

Новата длъжност ще има важна роля за предоставяне на информация и препоръки на ръководния екип на НАСА относно широк спектър от свързани с климата научни, технологични и инфраструктурни програми на агенцията.

НАСА обяви, че създава нова щатна позиция „съветник по климата” като част от научните и екологични цели на американската космическа агенция, оповестени от администрацията на президента Джо Байдън, предаде AFP.

Докато бъде избран постоянен титуляр, тази длъжност  временно ще поеме климатологът Гавин Шмид, който от 2014 г. оглавява Института за космически изследвания (GISS) на НАСА.

Съветникът по климата ще трябва да подпомага ръководния екип на НАСА с информация и препоръки относно широк спектър от свързани с климата научни, технологични и инфраструктурни програми на агенцията.

НАСА е известна с програмите си за изследване на Космоса, но част от нейната мисия е и изучаването на нашата планета. Агенцията разполага с над 20 спътника за наблюдение на Земята, предоставящи данни по ключови показатели за изменението на климата.

Отговорностите на новия съветник ще включват и насърчаване на въздухоплавателни и технологични инициативи, насочени към намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: