Остават ни сто секунди до края на света

Остават ни сто секунди до края на света Снимка: thebulletin.org

Експертите не смятат пандемията за нова екзистенциална заплаха за цялото човечество

След година, белязана от пандемията COVID-19, продължаващи страхове от ядрени рискове и климатични промени, часовникът на края на света (Doomsday Clock) отчита сто секунди до "полунощ" - символичния час на катастрофата. Това съобщават учeнитe от Бюлетина на ядрените учени. От 1947 г. неправителствената организация ежегодно коригира своето символично годишно предсказание за края на човечеството, като „показва колко близо сме до унищожаването на нашата цивилизация с опасни технологии, направени от самите нас“. 

През 2020 г. часовникът беше настроен на най-близката до полунощ стойност в своята история и това ще се запази и през настоящата година, показвайки неспособността на съвременните лидери да се справят с глобалните проблеми. "Сега времето се поддържа в секунди, а не в минути, защото моментът изисква внимание, а нивото на заплахите се влошава“, отбеляза ръководителят на Бюлетина на ядрените учени Рейчъл Бронсън. Според учените, светът е бил най-отдалечен от самоунищожение през 1991 г., малко след края на Студената война, когато часовникът е показвал 17 минути до "полунощ". 

Като основни проблеми на съвременния свят учените посочват ядрената надпревара, климатичните промени, продължаващата корупция и конспиративните теории, които служат като мултипликатор за задълбочаващите се заплахи. Експертите определят сегашната ситуация като "дълбоко нестабилна" предвид риска от ядрен колапс и климатичната криза.  

През 2020 г. ядрените сили продължиха своя сляп и войнствен поход към катастрофа, отбелязват учените. Заплахата от ядрено унищожени се е увеличила отчасти поради срива на ядрената сделка с Иран, а също и заради развитието на ядрените оръжия в Северна Корея и политиките на страни като САЩ, Китай и Русия.  

През изминалата 2020 година не се случи и справянето с климатичните промени. Докато икономическото забавяне, свързано с пандемията, временно намали емисиите на въглерод, концентрациите на парникови газове в атмосферата достигнаха рекордно високи нива. Това беше една от двете най-топли години в историята. В същото време човечеството очаква търсенето на петрол и газ да се възстанови до нивата преди пандемията, вместо да намалее още повече.  

Експертите не смятат пандемията за нова екзистенциална заплаха за цялото човечество, а по-скоро за предупреждение. „Covid-19 няма да заличи цивилизацията, но пандемията е историческо предупреждение, че националните правителства и международните организации са неподготвени да се справят със сложни и опасни проблеми като ядрените оръжия и климатичните промени - реалните заплахи за съществуването на човечеството“, заяви Бронсън. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: