Ще станат ли киселото мляко и бялото сирене защитени продукти в ЕС?

Ще станат ли киселото мляко и бялото сирене защитени продукти в ЕС?

Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията

България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Това съобщава БНР. Заявленията са подадени от сдружение „Български традиционни млечни продукти“. 

По време на националната процедура по обработка на заявленията, комисия към Министерство на земеделието, храните и горите прегледа всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Проведени бяха редица работни срещи с представители на сдружението, с цел отразяване на бележките и коментарите на МЗХГ и прецизиране на текстовете. 

Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията. Проверката трябва да продължи не повече от шест месеца, а в случай че този срок се надхвърли, Комисията писмено ще посочи причините за това. Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат както държавите членки на ЕС, така и трети страни. При липса на възражения наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър. 

С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС, и защита от неправомерна употреба и имитация. Не на последно място, доходите на производителите ще се повишат. 

Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентността и достъпа на български продукти до нови пазари. 

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“ бе първият български продукт със защитено наименование за произход, припомня БНР.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: