Българското кисело мляко - символът на България за японците

Българското кисело мляко - символът на България за японците Снимка: wikipedia.org

То влиза в Япония през 1970 г., когато е представено на Експо „Осака“ и японския император се спира пред българския щанд, за да го опита.

Българското кисело мляко е марката на България, позната в целия свят, обявиха министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и посланикът на Япония у нас Н. пр. Хироши Нарахира по време на посещението им в държавната компания за производство на мляко "Ел Би Булгарикум“, в която се съхраняват над 1000 щама бактерии и повече от 100 закваски. Голяма част от модерната техника в компанията е японска, а много от служителите в нея са били на обучение в Япония.

Н.пр. Хироши Нарахира обясни, че за японците киселото мляко е символ на България и разказа, че то влиза в Япония през 1970 г., когато е представено на Експо „Осака“. „Тогава императорът спира на българския щанд и опитва българското кисело мляко. "Това е много известна история в Япония“, обясни той. 

Нарахира беше категоричен, че България привлича интереса на Япония и с това, че се намира на стратегическо място и че има много талантливи хора, особено в науката и IT-сектора.

„Стокообменът между Япония и България е повишен, има възможност и да задълбочим икономическите отношения между нашите две държави“, каза вицепремиерът Нинова и допълни, че японските фирми са добре дошли в страната ни.

Япония е приоритетен търговско-икономически партньор на България.  Българският бизнес може да се превърне в доставчик на японски компания в сферата на информационни и комуникационни технологии и автоматизация; машиностроене, машинни части и инструменти, производство на автомобилни части; строителство; минна индустрия; фармацевтична и козметична промишленост и др.

Вносът от Япония обхваща предимно автомобили, кабели, машинни части, машини и др.

Догодина ще се навършат 50 години от старта на производството и продажбите на кисело мляко с името „България“ в Япония. Това става възможно след като през 1972 г. българското правителство разрешава на японската корпорация „Мейджи Деъриз“ да продава продукта. Тогава се сключва и лицензионен договор между японската фирма и предприятие ВТО „Техника, което е предшественик на „Ел Би Булгарикум“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: