Японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще правят съвместни изследвания у нас

Японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще правят съвместни изследвания у нас Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ ще бъде създаден у нас. Поставят се и основите за сътрудничество и за следващите 50 години.

Ще бъде създаден нов съвместен изследователски институт между японската „Мейджи“ и държавната компания „Ел Би Булгарикум. Научно-развойният център ще се фокусира върху изследователската дейност и иновациите в сферата на млекопроизводството. Целта е съвместният институт да стартира още през 2024 г. 

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Н. Пр. Хироши Нарахира, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България. Двамата отбелязаха, че в края на тази година се празнуват 50 години от успешното партньорство между двете компании.

„Чрез създаването на центъра за научна и развойна дейност ще издигнем сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ на следващо ниво - ще създадем нови продукти и ще имаме възможност да отворим нови пазари“, заяви министър Богданов. По думите му това ще даде основа за солидно партньорство и в следващите 50 години.

На срещата беше изтъкнато, че проектът е предложен още преди две години от японска страна, но от българска страна е имало забавяне в изпълнението му, особено през настоящата година. 

Министър Богданов подчерта, че забавянето на проекта и липсата на ясна стратегия и визия на старото ръководство – как трябва да се развива “Ел Би Булгарикум” е сред основните причини то да бъде сменено. 

"Основен фокус в новата стратегия е компанията да се съсредоточи върху научноизследователската и развойната дейност, както и върху разработването на  иновации, нови продукти и щамове“, допълни министърът на икономиката и индустрията. 

Той посочи, че търговско-икономическите отношения с Япония са изключително важни за страната ни, а партньорството между „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ е знаково за развитието на българо-японското сътрудничество. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: