Полша с интерес да произвежда българско кисело мляко

Полша с интерес да произвежда българско кисело мляко Снимка: Министерство на икономиката

Тя ще ще заплаща лицензионни такси на България за правото да произвежда българско кисело мляко

Полша е на път да се превърне в поредната държава, която ще заплаща лицензионни такси на България за правото да произвежда българско кисело мляко. Това стана ясно по време на среща между изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“ Владимир Русев и председателя на Управителния съвет на „Млековита“ Дариуш Саписнки. Това е най-голямата полска млекопреработвателна компания, както и най-голямата частна компания в хранително-вкусовата промишленост на страната въобще.

От 50 години милиони японци започват деня си с българско кисело мляко, а от тази година подобно партньорство стартирахме и с Монголия, подчерта Владимир Русев. Той обясни, че през последните месеци рязко се увеличава и пазарният дял на държавната млекопреработвателна компания у нас като продуктите им вече се предлагат в над 100 магазина. „В миналото десетки държави са работили с България, за да използват уникалната ни бактерия. Мотивирани сме днес да върнем тези традиции и се радваме, че Полша е на път да се превърне в поредния ни стратегически партньор“, каза още изпълнителният директор на Ел Би.  

Компанията „Млековита“ има интерес за подписване на лицензионно споразумение, по силата на което да произвеждат кисело мляко в собствените си заводи, ползвайки българските бактерии „lactobacillus bulgaricus“ и „streptococcus thermophilus“. Експерти от научноизследователските звена на двете компании обсъдиха качествените характеристики на закваските и крайния продукт, както и някои технологични детайли на производствения процес. Предстои финализиране на детайлите по бъдещо споразумение, като полската страна ще бъде поканена до месец да посети България за неговото официално подписване. 

На срещата присъстваха и Н. Пр. Маргарита Ганева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Полша и Йордан Драганчев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси във Варшава. 

Постигнатите резултати за последното десетилетие нареждат „Млековита“ на първо място сред млечните групи в Централна и Източна Европа с около 1,5 милиарда евро годишен оборот. Дружеството преработва 8 млн. литра мляко всеки ден, доставяно от 15 000 животновъди в 22 собствени завода, в които работят 5 000 служители. Компанията разполага с 34 логистични центрове, като единият от тях представлява най-големият в Полша. До този момент са изградени 147 фирмени магазини, а 35% произведените продукти се изнасят за общо 167 държави от Европа, Азия, Африка, Австралия и Северна и Южна Америка. Всеки месец групата „Млековита“ доставя на вътрешния и външния пазар 60 милиона литра мляко, 8000 тона сирене, 6 хил. тона масло и 10 хил. тона сухо мляко. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: