МВФ с оптимистична прогноза за България през 2021 година

МВФ с оптимистична прогноза за България през 2021 година Снимка: IMF

Очакваното подобрение ще дойде от потреблението и фискалните стимули на правителството, предвиждат от Вашингтон

Повече от оптимистична е прогнозата за България на Международния валутен фонд (МВФ), публикувана в регулярния периодичен преглед на стопанското развитие на държавите. Така например при спад на икономиката с 4,6% през 2020 г., за тази година се предвижда нарастване с 3,6%, или за да се навакса спадът, трябва да се осигури реален ръст от 8,2%. Такъв напредък българската икономика е имала само в най-добрите си години.

Подобно силно оптимистично виждане имат експертите на фонда и за останалите показатели. При свиване  на инвестициите с 14,1% през 2020 г., прогнозите за 2021 г. са ръст от 0,3%, а износът направо е гледан през розови очила – след спада с 12,4% м. г., тази година да се вдигне до 9,7%. 

Пандемията спря убедителния икономически растеж на България, е заключението на експертите от Международния валутен фонд, а очакваното подобрение според тях се дължи на потреблението и фискалните стимули на правителството.

Препоръчани са гъвкави политики, които да омекотят удара от пандемията, заради който расте и дефицитът в бюджета. Освен това банковият регулатор трябва много внимателно да следи ситуацията с необслужваните кредити, чието увеличение банките и без друго очакват.

За пореден път икономистите от Вашингтон препоръчват страната да продължи борбата с корупцията и да подобри значително бизнес средата. Специално за времето на пандемия и последващото възстановяване съветите са за подкрепа на бизнеса и домакинствата в България.

Подчертана е необходимостта от гъвкави политики, включително за увеличаване на фискалната подкрепа, ако е необходимо. От МВФ препоръчват по-лесно и опростено разпределение на ресурсите за подкрепа с течение на времето.

В този контекст повишаването на възможностите на администрацията за усвояване на средствата от ЕС ще бъде от ключово значение, посочват от МВФ. Според институцията трябва да се засилят активните политики на пазара на труда и образователната система. 

Подобряването на системата за социална защита и достъп до образование също би спомогнало за облекчаване на неравенството и бедността и би дало тласък на усилията за подобряване на бизнес климата, посочват от МВФ.

Оттам одобряват бюджета за 2021 г. и предвидените в него мерки за подкрепа на икономиката и социалните придобивки за хората.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: