Румъния планира да увеличи капацитета за износ на зърно от Украйна

Румъния планира да увеличи капацитета за износ на зърно от Украйна Снимка: pikist.com

Румъния планира да разшири транспортните мощности за износ на украинско зърно

Румъния с помощта на ЕС ще разшири възможностите за транспортиране на зърно от Украйна, съобщи румънският премиер Марчел Чолаку.

"Румъния пое основната роля в осигуряването на транзита на украинско зърно на международните пазари, така че над 60% от целия този износ се осъществяваше през транспортните коридори на страната. В предстоящия период се планира увеличаване на транспортните мощности с пряката подкрепа на международните партньори и Европейския съюз", каза Чолаку пред журналисти.

По думите му, Румъния възнамерява да съдейства за износа на украинско зърно чрез "коридорите за солидарност", създадени на равнище ЕС.

На 15 септември Европейската комисия реши да не удължава ограниченията за внос на четири вида украински селскостопански продукти в няколко гранични страни от ЕС, но задължи Киев да въведе мерки за контрол на износа.

След това решение властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават забраната едностранно. В тази връзка Украйна подаде жалба до Световната търговска организация. В отговор три страни от ЕС заявиха, че ще бойкотират заседанията на координационната платформа за украинското зърно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: