Доставките на стоки от Русия за Европа се сринаха

Доставките на стоки от Русия за Европа се сринаха Снимка: pxhere.com

Делът на Русия в структурата на вноса на ЕС е спаднал почти 6 пъти за две години

През последните две години (от първото тримесечие на 2022 г. до януари-март 2024 г.) делът на Русия в структурата на вноса на Европейския съюз (ЕС) е спаднал около 5,9 пъти - от 9,4 на 1,6 процента. Това съобщава "Комерсант", позовавайки се на данни на Евростат.

През този период делът на Русия в структурата на европейския износ е намалял с около 2,3 пъти. Ако през януари-март 2022 г. показателят е на ниво от 3,2 процента, то няколко години по-късно той вече се е оказал на ниво от 1,4 процента.

През първите три месеца на 2024 г. общият обем на европейския износ за Русия възлиза на 8,8 милиарда евро в парично изражение, а вносът - на  9,7 милиарда. По този начин търговският дефицит достигна почти 1 милиард (0,9 милиарда). През последните две години износът на стоки от ЕС за Русия е намалял с 55 процента в парично изражение, а вносът - с 85 процента.

По-рано Федералната митническа служба съобщи за спад в обема на руския износ за Европа повече от два пъти. Така според резултатите от първите два месеца на 2024 г. показателят е намалял до 9 милиарда долара в парично изражение, въпреки че година по-рано е бил 8,3 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: